Helena Ponette heeft op het EK indoor in Istanboel zoals verwacht niet kunnen stunten in de halve finales van de 400m. Ponette begon als vierde aan de laatste ronde en kreeg al snel nog een atlete over zich. In de laatste rechte lijn won ze nog een plaats maar een vierde plaats was onvoldoende om door te stoten naar de beste zes. Met 53″07 bleef ze een eindje boven haar PR uit de reeksen.

Voor het eerst in haar nog prille carrière mocht Helena Ponette individueel deelnemen aan een internationaal kampioenschap. De reeksen werkte ze met glans af waardoor ze meteen een tweede keer op één dag aan de bak mocht.

Ponette mocht het in de halve finale van de 400m opnemen tegen Femke Bol, de wereldrecordhoudster. Bol maakte er een gezondheidswandeling van die ze won in 52″19. Achter Bol was het bikkelen voor de plaatsjes. Ponette had net voor het ingaan van de laatste ronde niet de punch in de benen om als derde de bocht aan te snijden. Het werd een vierde plaats terwijl enkel de eerste drie zich konden plaatsen voor de finale.

In de laatste ronde zette Ponette nog alle zeilen bij, maar ze kon zich net niet bij de eerste drie scharen. Met 53″07 verlaat ze haar eerste individueel EK in zaal knap al zevende.

Helena Ponette: “Ik ben wel een beetje trots op mezelf”

“Ik was er dichtbij. Misschien had de finale er wel ingezeten, maar ik kan de wedstrijd maar één keer lopen natuurlijk. Anders zou ik op het einde iets sneller in het gaatje binnendoor duiken. Daar heb ik nog wat honderdsten en misschien wel de finale laten liggen. Ik denk al bij al niet dat ik het slecht heb gedaan. Ik ben eigenlijk wel een beetje trots op mezelf. Natuurlijk kan het altijd beter, maar voor een eerste kampioenschap mag ik niet te streng zijn voor mezelf. Ik kan er alleen maar uit leren. In september twijfelde ik nog of ik wel indoor zou lopen. Ik vond het vroeger eigenlijk niet zo leuk. Met nu meer ervaring op te doen, heb ik er toch van leren genieten.”