Jacob Kiplimo en Beatrice Chebet hebben zich in het Australische Bathurst tot wereldkampioen in het veld gekroond. Kiplimo was in – zo goed als een heruitgave van het WK cross van 2019 – de beste in de slotonde voor Berihu Aregawi en titelverdediger Joshua Cheptegei. Bij de vrouwen leek Letesenbet Gidey op weg naar haar eerste wereldtitel in het veld, tot ze op amper 100m van de finish alle kracht in haar benen verloor. Chebet profiteerde en Gidey viel letterlijk weg uit de race in de laatste rechte lijn? 

Het WK veldlopen in het Australische Bathurst kon op weinig of geen Europese belangstelling rekenen door de lange reis naar ‘Down Under’. De grote Afrikaanse naties kwamen wel op volle sterkte aan de start. Bij de senioren mannen werd het het lokale publiek verwend met een heruitgave van de strijd in 2019. Jacob KiplimoJoshua Cheptegei en Geoffrey Kamworor zouden in de slotfase om de medailles strijden. Dat trio werd vergezeld door Berihu Aregawi, de wereldrecordhouder op de vijf kilometer op de weg. Kamworor zou in de slotronde moeten afhaken na beukwerk van Kiplimo. De Oegandees ging als een razende tekeer, waardoor ook zijn landgenoot Cheptegei de rol moest lossen.

Aregawi deed z’n stinkende best om aan te klampen, maar het was Kiplimo die met een extra versnelling een mooie voorsprong opbouwde en al vierend de laatste rechte lijn indook. Aregawi legde knap beslag op de tweede stek, gevolgd door titelverdediger Kiplimo. Kamworor viel als vierde net naast het podium. Voor het eerst in vijf WK’s in het veld moet de Keniaan het stellen zonder individuele medaille, al was het teamgoud met Kenia wel een mooie troostprijs.

Drama bij de vrouwen

Bij de vrouwen waren alle ogen gericht op topfavoriete Letesenbet Gidey. De Ethiopische wereldkampioene op de 10.000m leek haar favorietenrol meer dan waar te gaan maken. Alles liep echter fout in de laatste rechte lijn. Gidey keek meer en meer achterom en leek de kracht in haar benen te verliezen. De Keniaanse Beatrice Chebet ging op en over de topfavoriete en Gidey zakte op dat moment in elkaar. Chebet stormde naar het goud en Gidey kreeg hulp van een Ethiopische coach om alsnog de finish te halen. Die externe hulp zou haar een diskwalificatie opleveren, al gingen de podiumplaatsen zelfs zonder die ‘DQ’ naar Tsigie Gebreselama en Agnes Ngetich. Chebet mocht overigens dubbel vieren, want net zoals bij de mannen was Kenia meer dan het beste team.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1626855804900089858

Kenia heerst op mixed relay

De mixed relay werd een kolfje naar de hand van het Keniaanse team. Brenda Chebet maakte het teamwerk van haar landgenoten af als slotloopster. Zij haalden het voor Ethiopië en gastland Australië. Dat bronzen plak is pas de tweede medaille ooit voor de ‘Aussies’ in de geschiedenis van het WK cross. Bij de junioren vrouwen was Senayet Getachew te sterk voor haar Ethiopische landgenote Medina Eisa en de Keniaanse Pamela Kosgei. De rollen waren bij de junioren mannen dan weer omgedraaid met goud en zilver voor Kenia met respectievelijk Ishmael Kipkurui en Reynolds CheruiyotBoki Diriba vervolledigde het podium.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1626857164458364929