Isaac Kimeli is er bij het WK veldlopen in het Oegandese Kampala niet in geslaagd de finish te bereiken. Hij sukkelde sinds vanmorgen met maagklachten, zo meldt het Olympic Running Team op zijn Facebook-pagina.

Van in het begin zat Isaac Kimeli tijdens het WK veldloop behoorlijk ver. Door maagklachten, die hem sinds deze morgen parten speelden, werd het alsmaar lastiger. “Ik voelde me van in het begin heel zwak”, laat Kimeli optekenen op de Facebook-pagina van zijn team. In de derde ronde besliste coach Tim Moriau dat verder lopen meer kwaad dan goed deed, en maande hij zijn pupil aan om de wedstrijd te verlaten. De Vlaamse, Belgische en Europese kampioen kon zo geen mooi slotstuk breien aan zijn fantastisch seizoen.

Op zijn eigen Facebook-pagina gaf Moriau nog wat meer duiding. “Wat de kers op de taart had moeten worden, werd een baaldag.┬áIsaac had sinds deze ochtend last van hevige diarree. We deden nog alles om hem met voldoende energie aan de start te krijgen, maar het mocht niet baten.” De wedstrijd zelf verliep nooit volgens plan en de hitte speelde Kimeli – die veel vocht was verloren – zeker niet in het voordeel. “Al na een halve ronde voelde hij zich energieloos. Na 3 ronden heb ik hem tegen zowel zijn als mijn principes uit de wedstrijd gehaald. Zijn eerste opgave ooit maar ik vond het mijn verantwoordelijkheid om hem tegen zichzelf te beschermen. Tientallen atleten werden door dehydratatie naar de ziekenboeg gebracht.”

De overwinning ging naar de Keniaanse topfavoriet en titelverdediger Geoffrey Kamworor. Ook bij de vrouwen ging de overwinning naar Kenia. Daar was Irene Cheptai de beste. De Keniaanse vrouwen slaagden er zelfs in de volledige top zes te bezetten.