Zondag is het zover. Dan staat Michael Somers aan de start van zijn eerste marathon in het Spaanse Sevilla. Somers deed eind januari nog vertrouwen op door in de stad waar het allemaal moet gebeuren naar 1:02:23 op de halve marathon te snellen. Hij durft dan ook ambitieus vooruitblikken op zijn debuut.

Michael Somers, inmiddels een vaste waarde in de Belgische atletiekwereld, maakte afgelopen winter de switch van de piste- en het veldlopen naar de langere afstand. Een keuze die hem duidelijk bevalt. “Ik heb lang op de piste gelopen maar ik miste wat uitdaging. Die heb ik met het wegcircuit en de langere afstanden wel opnieuw gevonden. Ik leef met enorm veel goesting naar de marathon toe.”

Volledige focus op de marathon

Bij de start van zijn marathonverhaal in september besloot Somers om zijn halftijdse job als kinesitherapeut op pauze te zetten. “Dit om voldoende tijd en rust te creëren voor mijn trainingen”, vertelde hij. “Ik ben dan wel een atleet die veel volume gewoon is, maar bij de meer specifieke marathontrainingen komt een heel andere vermoeidheid kijken dan ik gewend ben. Een soort vermoeidheid waarvan je weet: ik ben op de grenzen van mijn kunnen aan het trainen.”

Het langere werk bevalt Somers, de wedstrijden eveneens. Over het stratenloopcircuit heeft hij niets dan lof. “Het wegcircuit is een heel andere beleving van lopen. Het gaat meer over het vieren van competitief bezig zijn dan de tijden die maar sneller moeten. Een stratenloop is steeds een heus sportief feest. Dit heb ik eind januari ondervonden tijdens de halve marathon van Sevilla.”

Somers, die in Sevilla aan marathontempo startte en progressief versnelde richting 1u02:23, heeft onderweg ook zijn voedingsplan getest. “Met het aspect voeding ben ik heel specifiek bezig geweest. De marathon geeft niets cadeau, maar ik heb me wel echt goed voorbereid. Tijdens de halve marathon heb ik alles aangepakt zoals ik het dit weekend opnieuw wil doen.”

Foto: Jeroen De Meyer

Negotiëren met je lichaam

De Belgisch kampioen in het veldlopen heeft de afgelopen tien weken heel gefocust naar de marathon toegewerkt. Het resultaat mag er tot nu toe zijn. “Ik heb mijn grenzen verlegd op een manier waarvan ik dacht dat daar meer tijd voor nodig zou zijn. Op een halve of hele marathon voel je echt goed hoe het gaat en kan je negotiëren met je lichaam. Dat heeft wel echt iets.”

Grote ambities

Over zijn ambities draait hij niet rond de pot. Allereerst wil Somers de marathon uitlopen. “Natuurlijk weet je nooit wat er gebeurt tijdens een eerste marathon. Het is een nieuwe ervaring. Ik heb echt zin om de hele wedstrijd te lopen, ik kijk niet enkel uit naar het eindresultaat.”

Toch is de debutant zeer ambitieus en hoopt hij onder de 2u10 te duiken. “Ik besef dat dit een stevig doel is voor iemand die nog nooit zo lang liep. En toch ga ik niet onder stoelen of banken steken dat ik stiekem zelfs denk aan de olympische limiet van 2u08:10. Ervaring speelt natuurlijk wel een rol maar ik geloof erin dat de limiet fysiologisch binnen mijn mogelijkheden ligt”, aldus Somers.