De Topsporthal in Gent ontvangt morgen de Belgische top voor het BK indoor. De editie van vorig jaar werd één van de meest hoogstaande ooit. Ondanks enkele belangrijke afwezigen mogen we ons morgen opnieuw verwachten aan een sterk kampioenschap. De 800m mannen en de 400m vrouwen zijn op papier om duimen en vingers bij af te likken. Tibo De Smet en Eliott Crestan kijken elkaar namelijk in de ogen op de 800m. De dubbele baanronde wordt een strijd tussen een handvol Belgian Cheetahs.

Morgen keer het Belgisch kampioenschap opnieuw naar Gent. Terwijl er vooral gestreden wordt om de Belgische indoortitels, is het ook uitkijken naar wie zich op de valreep nog kan plaatsen voor het EK indoor in Istanboel en de vijftien reeds individueel geplaatste landgenoten kunnen vergezellen.

Clash tussen de Belgian Cheetahs

Op de 400m gaan de Belgian Cheetahs de confrontatie niet uit de weg. Zij hebben er dan ook alle baat bij om snel te lopen aangezien zij met de aflossingsploeg nog niet zeker zijn van hun plaats op het EK indoor. Camille Laus kan met 52”38 voorlopig de snelste chrono van alle dames voorleggen. Laus is daarmee niet ver verwijderd van de individuele EK-limiet van 52”20. Naomi Van den Broeck en Hanne Claes doken dit seizoen eveneens al onder de 53”00 en zijn dus verre van kansloos. Als drie honden vechten om een been, dan loopt Helena Ponette er misschien mee heen? De Belgian Tornados zien we niet terug op deze afstand waardoor Florent Mabille de deelnemerslijst topt.

Tornados Christian Iguacel en Julien Watrin nemen het op de 200m wel tegen elkaar op. Zij moeten voor de titelstrijd op hun hoede zijn voor Jaron De Vriese, de nieuwe Belgische recordhouder bij de junioren. Imke Vervaet is de grootste blikvanger bij de dames. De nummer twee op de Belgische ranking aller tijden kwam dit jaar al tot 23”65 en is daarmee de te kloppen atlete.

Imke Vervaet – Foto: Quinten Lafort

Op de kortste sprintafstand zullen Delphine Nkansa en Rani Rosius wellicht het vuurwerk verzorgen. Rosius, die net als Nkansa al zeker is van het EK indoor, kruipt als titelverdedigster in de startblokken. Nkansa is met 7”21 dan weer de snelste van het jaar. Het duo is hoe dan ook aan elkaar gewaagd. Achter hen kan de jonge Marine Jehaes, dit jaar goed voor 7”33, zich misschien steviger nestelen in de top 10 aller tijden. Door het uitvallen van Kobe Vleminckx en Simon Verherstraeten start Ward Merckx zondag als favoriet bij de mannen.

Michael Obasuyi is dat op de 60m horden, al is het gissen naar zijn vorm. De atleet van OEH speldt door een voetblessure pas voor het eerst dit seizoen een borstnummer op. Obasuyi is dankzij zijn prestaties van vorig jaar al zeker van het EK hoeft niet meer te jagen op het minimum. Anne Zagré moet dat nog wel doen. De hordeloopster bleef dit jaar nog ver verwijderd van de gevraagde 8”03 voor Istanboel, maar krijgt morgen dus twee nieuwe kansen. Noor Vidts zal wellicht net een maatje te klein zijn voor Zagré, al kan de meerkampster zeker enig weerwerk bieden.

Strijd der titanen op 800m

Op de 800m heerst er momenteel een hoogconjuctuur. We maken ons namelijk op voor een strijd tussen Tibo De Smet, Eliott Crestan en Aurèle Vandeputte. Of beter gezegd, een strijd tussen de respectievelijke nummers 1, 2 en 4 op de Belgische ranking aller tijden. De Smet is na zijn 1’45”04 de uitgesproken favoriet. In een tactische koers zonder tempomaker kan het echter nog alle kanten uit. En dan heeft de meer ervaren Crestan weer een streepje voor. Vandeputte kon dit seizoen nog geen toptijden voorleggen, maar zal zich niet zomaar gewonnen geven. Geen Stijn Baeten, Ismael Debjani of Ruben Verheyden op de 1500m. Die laatste heeft zijn seizoen door een blessure vroegtijdig moeten beëindigen. Toch belooft het met Jochem Vermeulen en Pieter Sisk nog steeds de moeite te worden. Geen van de twee is al geplaatst voor het EK indoor, dus wie weet kunnen ze met gebundelde krachten onder de gevraagde 3’37”40 duiken.

Pieter Sisk

Bij de vrouwen lijken Renée Eykens en Rani Baillievier op een onderling duel op de 800m af te stevenen. Op basis van de prestaties van dit jaar heeft Baillievier met 2’06”76 de beste kaarten in handen. Eykens heeft dit seizoen echter nog maar één 800m afgewerkt en kan misschien op de verrassing spelen. Op de 1500m lijkt er weinig te beginnen tegen Mariska Parewyck. De huidige leidster op de korte cross in het CrossCup-klassement moet daar vooral uitkijken voor Jenna Wyns.

Stunten Boumkwo en Broeders met Belgische records? 

Jolien Boumkwo is aan een topseizoen bezig. De kogelstootster verbeterde dit jaar al tot tweemaal toe het Belgische record. Er leidt weinig twijfel of Boumkwo een negende(!) Belgische indoortitel aan haar palmares toevoegt. De vraag is eerder of de VAC-atlete voorbij haar record van 17m24 kan stoten. Andreas De Lathauwer leidt het veld bij de mannen.

Jolien Boumkwo – Foto: Floryan Simar

Ben Broeders, die voor het eerst sinds 2019 nog eens aan een BK indoor deelneemt, kent in het polsstokspringen zijn gelijke niet. Broeders scherpte vorige week nog zijn eigen BR aan tot 5m82 en torent daarmee ver boven de concurrentie uit. Spannender wordt het bij de vrouwen waar Chloé Henry en Elien Vekemans tegen elkaar uitkomen. Henry was dit jaar al goed voor 4m05, Vekemans ‘slechts’ voor 4m00.

In het hoogspringen is Merel Maes de grootste kanshebber op de nationale indoortitel. Maes sprong dit jaar al over 1m85 en laat de concurrentie daarmee ver achter zich. Thomas Carmoy en Jef Vermeiren waren dit jaar allebei al goed voor 2m27. Daarmee komen ze nog drie centimeter tekort voor een ticket naar Istanboel, al staat Carmoy er heel gunstig voor op de ranking. De Carolo staat er overigens net iets beter voor om morgen met het goud aan de haal te gaan. Met ook 2m25 en 2m23 in wedstrijd was hij een pak constanter dan Vermeiren.

Foto: Lucien Lambotte

Alleskunner Jente Hauttekeete leidt dan weer het deelnemersveld in het verspringen. Bij de vrouwen is Vidts opnieuw één van de grootste kanshebbers op (goud) eremetaal. Saliyya Guisse en Leopold Kapata gaan in het hinkstapspringen op zoek naar hun respectievelijke derde en zesde indoortitel.

Bekijk het volledige deelnemersveld hier. Het tijdschema kan u hier terugvinden.