Jolien Boumkwo heeft op het Vlaams kampioenschap in zaal voor een eerste hoogtepunt gezorgd. De atlete van VAC stootte haar kogel maar liefst 17m01 ver, goed voor een verbetering van het bijna 26 jaar oude BR met 11 centimeter. Na vandaag is Boumkwo in het bezit van zowel het Belgisch record in zaal én in openlucht. Christian Iguacel en Rani Rosius zorgden in de loopnummers voor de uitschieters.

Gisteren was ze in Manchester nog goed voor 16m51 in het kogelstoten, vandaag deed Jolien Boumkwo in de Gentse Topsporthal nog een stuk beter. In haar vierde poging op het Vlaams kampioenschap indoor stootte Boumkwo haar projectiel maar liefst 17m01 ver. Ze verbeterde op die manier het bijna 26 jaar oude Belgisch record van Greet Meulemeester, die aanwezig was bij de nieuwe recordpoging. Boumkwo wordt ook de eerste landgenote die zowel in zaal, als in openlucht voorbij 17 meter weet te stoten.

De afgelopen weken vertoefde Boumkwo in Zuid-Afrika voor een trainingsstage. Die stage werpt duidelijk zijn vruchten af. Ook Elena Defrère deed beter dan ooit. Met 15m37 verzekerde zij zich van het zilver. Noor Vidts werd in haar eerste wedstrijd van het seizoen derde met 13m93, zo’n 30 centimeter onder haar persoonlijk record. De wereldindoorkampioene op de vijfkamp schreef later nog de 60m horden op haar naam met 8″40.In het hoogspringen liet Merel Maes zich gelden.

De bronzen medaille van het EK scholieren zweefde in haar derde poging over 1m85. Het leverde haar een eerste Vlaamse titel in zaal op én een gedeelde vierde plaats op de wereld ranking bij de junioren. Bij de mannen ging de gouden plak naar Jef Vermeiren. De nummer drie aller tijden wipte als enige over 2m15. Laura Ooghe was dan weer de beste in de verspringbak. Ooghe bracht haar één week oude Belgisch record bij de scholieren naar 6m13. Zij hoeft het record nu niet meer te delen met Hanne Maudens en Marjolein Lindemans, wat voordien nog wel het geval was.

Rani Rosius op zucht van EK-limiet, Christian Iguacel flirt met sub 21′

Op de 60 meter was Rani Rosius de grote favoriete. Rosius, die vorige week haar indoorcampagne aftrapte met 7″40, liep vandaag in de reeksen naar een stevige 7″29. Daarmee stak ze al met kop en schouders boven de rest uit. In de finale ging de Belgische kampioene op de 100m nog sneller. Rosius liet de klok stoppen op 7″24, exact de tijd die gevraagd wordt voor het EK indoor.

Het feestje ging helaas niet door. Enkele tellen later verscheen er namelijk 7″26 als officiële chrono. Geen EK-limiet dus, wel een Vlaamse titel en een plaats omhoog in de Belgische ranglijst waar de atlete nu op een vierde plaats komt na Kim Gevaert, Delphine Nkansa en Cynthia Bolingo. Bij de mannen haalde Simon Verherstraeten het in afwezigheid van Kobe Vleminckx met 6″87. Vleminckx kreeg in extremis startrecht voor de ISTAF in Düsseldorf. Hij liep er naar 6″69 in de reeksen en 6″71 in de finale.

Rani Rosius – Foto: Peter Wagemans

Christian Iguacel schudde op de 200m eigenhandig de Belgische ranking door elkaar. Iguacel stormde op knappe wijze naar 21″01. De rijzige atlete van Lyra-Lierse is daarmee opvallend in zaal sneller dan in openlucht. Amper drie Belgen doken in het verleden ooit onder de 21″00 op deze afstand. Iguacel nestelt zich nu achter Patrick Stevens, Erik Wijmeersch en Ronald Desruelles. 

Foto: Yngwie Vanhoucke

Het duel tussen de Belgian Cheetahs op de 400m werd gewonnen door Imke Vervaet. Vervaet ging in de laatste rechte lijn voorbij Helena Ponette en stelde de winst veilig met 53″48. Ponette bleef met 53″53 Margo Van Puyvelde (54″47) ruim voor. 

Op de 1500m deed Stijn Baeten een verdienstelijke poging om in zijn eentje een degelijke chrono neer te zetten. Baeten rondde zijn solo af in 3’43″79, vooraf mikte hij op een chrono in de buurt van 3’40. Sem Serrano slaagde wel in zijn time trial. De scholier van KAAG dook tijdens de 3.000m ruim onder het Belgisch record in zijn leeftijdscategorie. Serrano snoepte met 8’31″44 het BR af van Dorian Boulvin, goed voor een zilveren plak na Cedric Van de Putte.

Bekijk alle resultaten van het Allianz KVV indoor hier.