Tibo De Smet heeft zonet een absolute toptijd neergezet op de 800m in Luxemburg. De Smet knalde in zaal naar een razendsnelle 1’45″04. Daarmee duikt hij maar liefst meer dan een volle seconde onder het Belgisch record van Eliott Crestan. Dat stond sinds vorig jaar op 1’46″11. Ook de EK-limiet ging logischerwijs voor de bijl. Daar was 1’46″75 voor nodig.

Tibo De Smet kende vorig jaar een boerenjaar, maar blijft ook dit jaar maar oogsten. Tijdens de CMCM Indoor Meeting in Luxemburg stond er geen maat op de pupil van Tine Bex. In zijn eerste 800m van het jaar knalde hij meteen naar een toptijd van 1’45″04 waarmee hij ook zeker is van het EK indoor in Istanboel.

De Smet is zo de eerste landgenoot ooit die in zaal onder de 1’46 duikt én zelfs flirt met de grens van 1’45. Hij verpulvert dan ook het Belgisch record van Eliott Crestan die vorige winter naar 1’46″11 liep.

Op Europees en zelfs wereldniveau is dit eveneens een bijzonder straffe chrono. In Europa liepen amper elf atleten ooit sneller dan onze landgenoot. Wereldwijd waren slechts 23 atleten ooit sneller. Voorlopig mag De Smet zich de snelste atleet van het jaar noemen.