Zondag verzamelt de Europese veldlooptop in het La Mandria Park nabij Turijn voor het EK veldlopen. Ons land stuurt – na het afhaken van Mieke Gorissen – 29 landgenoten uit naar Italië. Onder meer de senioren mannen, Isaac Kimeli en het team op de mixed relay behoren op papier tot de medaillekandidaten. Bij de senioren mannen wordt het wel opboksen tegen wereldtoppers. Al is de grootste vijand zondagvoormiddag mogelijk het onverwacht zware parcours.

Junioren: Kan Konteh stunten? 

Bij de junioren is Noah Konteh op papier dé man om naar uit te kijken. Vorig jaar legde de atleet van OLSE beslag op de 18de stek, maar na een knap zomerseizoen moet hij in staat geacht worden om de top tien te benaderen. Mathis Lievens maakte vorig jaar in Dublin zijn debuut op internationaal niveau en mag nu debutanten Simon Jeukenne en Vince Van Winckel wegwijs maken in het gezelschap van speerpunt Konteh.

Ek Cross Turijn 2022 Nozh Konteh
Noah Konteh (links in beeld) – Foto: Jeroen De Meyer

Julie Voet voert de juniorenselectie aan bij de vrouwen. Voet was aan het feest in Roeselare en krijgt het gezelschap van Marie BiloHannah Enkels en Charlotte Penneman. Het viertal komt voor het eerst in actie op een EK in het veld, maar als ze stuk voor stuk op niveau lopen, dan behoort een top vijf in de teamranking tot de mogelijkheden. Internationaal gezien wordt het vooral uitkijken naar atleten uit Noorwegen en Denemarken. De Deen Axel Vang Christensen is de titelverdediger en neemt het onder meer op tegen zijn landgenoot Joel Ibler Lileso. Bij de vrouwen is de Noorse Ingeborg Ostgard op papier de topfavoriete.

Beloften: Beide teams op zoek naar ervaring

Geen uitgesproken favorieten of doelstellingen bij de beloften mannen en vrouwen langs Belgische zijde. Marco Vanderpoorten en Arnaud Collard zijn net zoals vorig jaar van de partij. Dat duo moet kans maken op een plaats in de top 25. Zij krijgen het gezelschap van Rayan Vanderpoorten en Yorick Van de Kerkhove, die debuteren op een EK in het veld. Vanderpoorten nam wel al deel aan het EK voor beloften op de piste. Bij de vrouwen was Juliette Thomas de sterkste in Roeselare. Annelies Nijssen beschikt over het meeste internationale ervaring van het viertal en zal die ervaring maar wat graag doorgeven aan debutanten op het internationale toneel: Roxanne Kleppe en Jana Van Lent. Op internationaal vlak lijkt er geen maat te staan op de Brit Charles Hicks, die drie weken geleden de prestigieuze NCAA-kampioenschappen op zijn naam schreef in de VS. Ruben Querinjean, vorig jaar nog goed voor brons, moest op de valreep afhaken voor het EK in het veld. Bij de vrouwen verdedigt Nadia Battocletti haar Europese titel. De Italiaanse gaat op eigen op zoek naar haar vierde opeenvolgende gouden plak.

Senioren: Mannenteam en Kimeli op medaillejacht

Bij de senioren mannen is er sprake van twee grote doelstellingen. Het kwartet met Isaac KimeliMichael Somers, John Heymans en Robin Hendrix moet in principe kans maken op een teammedaille als elk teamlid op niveau presteert. Daarnaast mikt Kimeli ook op een individuele medaille, al wordt dat laatste geen sinecure met onder meer Jakob IngebritsenYermaneberhan Crippa en Yohan Schrub aan de start. Dat drietal won op het EK in München afgelopen zomer eremetaal en zal maar wat graag ook in het veld toeslaan.

Ek Cross Turijn 2022 Isaac Kimeli John Heymans
Isaac Kimeli en John Heymans – Foto: Jeroen De Meyer

Bij de vrouwen werd het Belgische viertal herleid tot een trio na het uitvallen van Mieke Gorissen. Lisa RoomsHanne Verbruggen en Eline Dalemans moeten in principe in staat geacht worden om het Belgische team richting de top vijf te knokken. Mits een superdag lijkt een top 20 niet onhaalbaar voor Rooms, die de beste was op de CrossCup in Roeselare. Konstanze Klosterhalfen, Karoline Grovdal en Yasemin Can zijn enkele van de grote namen die voorin voor vuurwerk moeten zorgen.

Mixed relay: Twee op een rij?

En dan is er uiteraard nog de mixed relay, waarin ons land vorig jaar goed was voor brons. Drie van de vier medaillewinnaars zijn opnieuw van de partij in Turijn. Stijn BaetenRuben Verheyden en Vanessa Scaunet worden vergezeld door Mariska Parewyck. Reserves Jenna Wyns en Maxime Delvoie staan paraat indien één van hun teamgenoten alsnog de start niet haalt. Net zoals vorig jaar zullen onze landgenoten moeten opboksen tegen sterke teams uit onder meer Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk en Spanje.

Wat met het parcours?

Vooraf leek het parcours in het La Mandria Park een letterlijke ‘walk in het park’, maar niets is minder waar. Zondagvoormiddag wordt het vechten voor elke centimeter op een selectief parcours, inclusief een lange, steile helling, gevolgd door een passage in zaal. Wie technisch uitblinkt in de steile afdaling, kan een gouden zaak doen in de jacht op de medailles. De ondergrond in Turijn is geen pure modder, maar wel erg kleverig, wat net in die afdaling voor de nodige glijpartijen kan zorgen.

Het EK kan u komende zondag live volgen via Sporza.

Het tijdschema van het EK kan u hier terugvinden.