De genomineerden voor de Allianz Gouden Spike 2022 zijn bekendgemaakt. Op 3 december weten we wie Nafi Thiam en Bashir Abdi, de individuele laureaten van vorig jaar, opvolgen. Zowel Thiam als Abdi staan echter opnieuw in de lijst en maken een zeer reële kans om dit jaar opnieuw de hoofdvogel af te schieten. Ook in de categorie Rising Star, Team of the Year en G-atleet zijn de genomineerden bekend.

Nafi Thiam mocht al acht keer de Allianz Gouden Spike in ontvangst nemen, Bashir Abdi mocht vorig jaar voor het tweede jaar op rij de trofee mee naar huis nemen. Ook dit jaar staat het duo tussen de genomineerden voor de Allianz Gouden Spike. Dat besliste een groep nationale atletiekbestuurders, gewezen nationale atletiektoppers en vertegenwoordigers van de nationale atletiekpers eerder deze week.

Thiam heeft haar nominatie te danken aan haar succesvolle zomer waarbij ze zowel op het EK als het WK outdoor een gouden plak op de zevenkamp veroverde. Wie nog kans maakt op de trofee is Cynthia Bolingo. Bolingo verbeterde ondanks blessureleed het BR op de 400m en was op het EK goed voor een finaleplaats. Hanne Verbruggen werd op datzelfde EK in München knap achtste op de marathon. Noor Vidts, die vorig jaar nog de zilveren spike mocht ontvangen, is als wereldkampioene op de vijfkamp eveneens bij de kanshebbers.

Abdi er met brons op het WK en een derde stek op de London Marathon eveneens een schitterend jaar opzitten. Bij de mannen maken er echter nog dertien andere atleten kans op de trofee. Onder meer Julien Watrin, die meermaals het BR verbeterde op de 400m horden, Dylan Borlée, vijfde tijdens de EK-finale op de 400m, Ismael Debjani, goed voor een BR in zaal op de 1500m en Ben Broeders, de beste Belgische polsstokspringer die ons land ooit gehad heeft, zijn bij de genomineerden. De volledige lijst met genomineerden vindt u onderaan.

Voor de trofee van Rising Star zoeken we een opvolger voor Rani Rosius en Jente Hauttekeete. Bij de vrouwen behoren hordeloopster Yanla Ndjip-Nyemeck, sprintster Delphine Nkansa, Belgian Cheetah Helena Ponette, meerkampster Sennah Vanhoeijen en polsstokspringster Elien Vekemans tot de kanshebbers.

Bij de mannen gaat het tussen 400m horden-specialist Mimoun Abdoul Wahab, werper Andreas De Lathauwer, steeplespecialist Tim Van de Velde, meerkamper Thomas Van der Poel en Ruben Verheyden, de revelatie op de 1500m van dit jaar.

In de categorie Team of the Year kunnen de Belgian Tornados zich opnieuw opvolgen. Met goud op het WK indoor, brons op het WK outdoor en zilver op het EK outdoor hebben ze een serieus streepje voor op de Belgian Cheetahs, het zilveren Mixed Relay team van het EK veldlopen van vorig jaar en het mannenteam bij de senioren op het EK veldlopen.

Voor de Allianz Gouden Spike G-atleet gaat het tussen Léa BayekulaMaxime Carabin en Roger Habsch om Peter Genyn op te volgen. Op zaterdag 3 december weten we wie het wordt.

Allianz Gouden Spike mannen
Abdi Bashir/RCG
Borlée Dylan/OEH
Borlée Kevin/OEH
Broeders Ben/DCLA
Carmoy Thomas/CRAC
Crestan Eliott/SMAC
Debjani Ismaël/CABW
Drion du Chapois Maximilien/RIWA
Kimeli Isaac/OEH
Naert Koen/RESC
Quintelier Matthias/LYRA
Somers Michael/LYRA
Watrin Julien/DAMP

Allianz Gouden Spike vrouwen
Bolingo Cynthia/CABW
Thiam Nafissatou/RFCL
Verbruggen Hanne/VITA
Vidts Noor/VAC

Rising Star mannen
Abdoul Wahab Mimoun/HF
De Lathauwer Andreas/VS
Van de Velde Tim/DUFF
Van der Poel Thomas/BRAB
Verheyden Ruben/EA

Rising Star vrouwen
Ndjip-Nyemeck Yanla/RCB
Nkansa Delphine/RESC
Ponette Helena/HCO
Vanhoeijen Sennah/DEIN
Vekemans Elien/DCLA

Allianz Gouden Spike G-atleet
Bayekula Léa/WS
Carabin Maxime/RFCL
Habsch Roger/RFCL

Team van het jaar
4x400m mannen (Belgian Tornados)
4x400m vrouwen (Belgian Cheetahs)
Veldloopteam mixed relays
Veldloopteam seniores mannen