Donderdag verscheen het nieuws al dat het EK outdoor van 2026 normaal gezien naar Birmingham zou trekken na het afhaken van Boedapest. Dat nieuws werd vrijdagmiddag bevestigd door European Athletics. Voor het eerst in de geschiedenis van het EK zullen de Britten dus Europese kampioenschappen in openlucht organiseren. Birmingham was afgelopen zomer nog de gaststad voor de Commonwealth Games.

De eerste dag van de European Athletics Council in de Poolse stad Warschau bleek bijzonder productief. Er werden namelijk een aantal knopen doorgehakt in Polen. De grootste beslissing is zonder twijfel de toewijzing van het EK in 2026. Donderdag volgde het nieuws al dat Boedapest, de stad waar het WK volgende zomer plaatsvindt, niet langer in de running was. Vandaag bevestigde European Athletics dat het EK voor het eerst in haar geschiedenis naar het Verenigd Koninkrijk trekt.

Birmingham zal namelijk in 2026 de gaststad van het EK worden. In het verleden organiseerde die stad onder meer al een EK en twee WK’s in zaal én nog recenter de Commonwealth Games afgelopen zomer. “Het Britse publiek heeft enorme waardering voor atletiek van wereldklasse en het dat publiek behoort tot de meest deskundige, gepassioneerde en enthousiaste fans ter wereld. Dat hebben we onlangs gezien bij de Commonwealth Games, waar de tribunes vol zaten, zelfs voor de ochtendsessies”, aldus Dobromir Karamarinov, de voorzitter van European Athletics.

https://twitter.com/EuroAthletics/status/1591092278768328704

De Britten zijn in de geschiedenis van de Europese kampioenschappen met voorsprong het best presterende land ooit dankzij maar liefst 124 medailles. Onder meer grote namen zoals Mo Farah en Colin Jackson deden in het verleden hun duit in het medaillezakje. Het eerstvolgende EK outdoor staat gepland in het olympische jaar 2024. Dan trekken de beste Europese atleten naar Rome in de aanloop naar de Spelen van Parijs.

EK’s voor junioren in Israël en Tampere

Naast het EK voor de senioren maakte European Athletics ook de locaties voor de EK’s voor junioren in 2023 en 2025 bekend. Het EK voor atleten onder 20 jaar zou oorspronkelijk plaatsvinden in het Roemeense Cluj-Napoca, maar Jeruzalem vervangt die locatie. Het EK voor junioren in 2025 trekt naar de Finse stad Tampere, de plaats waar Jonathan Sacoor zich in 2018 tot wereldkampioen in die categorie kroonde.