Joe Kovacs heeft op de Memorial Van Damme het kogelstoten op zijn naam geschreven. Kovacs was veruit de beste van het veld en troefde Tom Walsh, de nummer twee, met meer dan één meter af. De 22m61 van Kovacs was meteen goed voor een nieuw meetingrecord.

Daags voor we naar het Koning Boudewijnstadion trekken voor de Memorial Van Damme, vond op de Vismarkt in Brussel al het kogelstoten plaats. Het aanwezige publiek verzamelde rondom de kogelstand en kond van dichtbij de krachtpatsers aanmoedigen. Iets wat ten zeerste gesmaakt werd door de atleten.

Van spanning was er tijdens de competitie echter weinig sprake. In de tweede poging stootte Joe Kovacs zijn kogel al naar een nieuw meetingrecord van 22m61. Kovacs, die op het WK nog het zilver greep, deed daarmee gevoelig beter dan de 22m44 die zijn landgenoot Darrell Hill in 2017 neerzette.

De vierde van het WK, Tom Walsh, bleef met 21m60 bijna exact één meter verwijderd van de stoot van Kovacs. Jacko Gill werd verrassend derde met 21m32.