Femke Bol heeft feilloos afgemaakt waar ze aan begonnen is. Het Nederlandse supertalent heeft na de Europese titel op de 400m nu ook die op de 400m horden aan haar palmares toegevoegd. Een ongeziene dubbel. In het hinkstapspringen pakte Maryna Bekh-Romanchuk uit met de beste Europese jaarprestatie. Laura Muir en Kasten Warholm verlengden zonder problemen hun titel op de respectievelijk 1500m en 400m horden. 

De dubbel is een feit. Femke Bol heeft haar tweede gouden plak beet. Eergisteren was ze afgetekend de snelste op de 400m, vandaag hield niemand haar bij op de 400m horden. Een onuitgegeven dubbel. In de regen snelde Bol naar alweer een topchrono. Met 52″67 dook ze voor de vijfde keer dit seizoen onder de 53″00. Ze hield aan de finish bijna twee seconden over op de Oekraïense Viktoriya Tkachuk. Morgen mag de Nederlandse nog één keer aan de bak met de 4x400m-ploeg. Karsten Warholm nam bij de mannen revanche voor zijn mindere WK-finale. De wereldrecordhouder had al snel een straat voorsprong beet en maakte het probleemloos af in 47″12.

Maryna Bekh-Romanchuk droop gisteren nog in tranen de piste af. De teleurstelling om haar vierde plaats in het verspringen maakte vandaag plaats voor strijdlust. De Oekraïense pakte in het hinkstapspringen eerst al eens uit met 14m81. In de voorlaatste poging deed ze er nog wat bij. Voor het eerst in haar carrière ging Bekh-Romanchuk voorbij de 15m. Haar 15m02 was meteen goed voor een beste Europese jaarprestatie.

Laura Muir bewees opnieuw dat ze een maatje te groot is voor de concurrentie. Net als vier jaar geleden zette zij de finale van de 1500m volledig naar haar hand. De eerste 700m bekeek de Britse het allemaal van achteruit. Vervolgens zette ze een versnelling in om de koppositie over te nemen. Het veld werd op een lint getrokken en Ciara Mageean en Sofia Ennaoui pikten aan. In de laatste ronde trok Muir alle registers open. Ze loste iedereen en snelde overtuigend naar de titel in 4’01″08. Mageaan werd tweede in 4’02″08, Ennaoui was anderhalve seconde later goed voor brons.

Foto: Jeroen De Meyer

Het feestje van de Britten zat er nog niet op. Het podium van de 200m bij de mannen kleurde ei zo na volledig blauw-rood-wit. Bijna dus, want de Italiaan Filippo Tortu stak er een stokje voor. Tegen Zharnel Hughes (20″07) en Nethaneel Mitchell-Blake (20″17) was hij niet opgewassen, maar Charles Dobson kon hij wel van het podium houden. Bij de vrouwen zat er nog een medaille in voor Dina Asher-Smith, al was het deze keer geen gouden. Daarvoor was Mujinga Kambudji haar te snel af. De Zwitserse haalde het met 22″32 relatief eenvoudig van de 22″43 van de Britse. Lieke Klaver werd net als op de 400m vijfde.

Foto: Jeroen De Meyer

Niet Kristjan Ceh, wel de piepjonge Mykolas Alekna streek de titel in het discuswerpen op. Het 19-jarige talent kwam in zijn voorlaatste poging tot 69m78, een nieuw kampioenschapsrecord en amper drie centimeter onder zijn record. Wereldkampioen Ceh had geen antwoord klaar. Hij moest exact anderhalve meter onderdoen voor Alekna.

In de 3.000m steeple kon de Fin Topi Raitanen profiteren van het kopwerk van twee Italianen. In de laatste ronde bedankte hij het duo en vervolgens snelde hij weg. Raitanen greep de titel in 8’21″80.