Julien Watrin heeft zich op het EK in München geplaatst voor de finale van de 400 meter horden. Hij verbeterde zijn eigen Belgisch record tot 48″81. Dries Van Nieuwenhove kwam niet in de buurt van de top acht.

De eerste twee van elke halve finale mochten samen met de twee snelste verliezers naar de finale. Dries Van Nieuwenhove werd in de eerste serie ingedeeld. Zijn vat was af en hij finishte als achtste in 51″14.

“Het was een rommelige race”, zei Van Nieuwenhove. “Ik moest echt duwen en ging half al springend over mijn horden. Halfweg zag ik dat ik al een eindje achter zat. Op het einde kon ik nog veerkracht tonen en terrein goedmaken. Daar was ik wel tevreden over. Ik wilde hier sneller lopen dan gisteren, maar dat is niet gelukt. Michael (Obasuyi; red) had mij op voorhand gezegd dat ik er vooral van moest genieten en dat ik heb ik dan ook gedaan.”

“Ik voel dat ik de komende jaren nog veel progressie kan maken eens ik mijn nieuw passenritme deftig onder controle heb. Ik heb de marge en weet waar ik de komende jaren aan kan werken. Maar eerst heb ik heel veel zin om in het stadion wedstrijden mee te pikken”, aldus Van Nieuwenhove.

Foto: Jeroen De Meyer

Julien Watrin maakte behoorlijk indruk. Hij liep een dijk van een race, tot hij de laatste horde vol omver knalde. Ondanks die misser snelde hij nog naar een nationaal record van 48″81. Hij was derde in zijn halve finale, en moest nog even wachten of zijn chrono volstond om door te stoten met de snelste verliezers. Dat bleek echter geen probleem. Zijn chrono bleek zelfs de derde tijd over de drie halve finales heen. Hij start morgen in de finale met medaillekansen.

“Ik heb stevig zitten stressen in de hot seat”, zei Watrin na afloop. “Het was niet mijn dagje en ik had het niet makkelijk om me te concentreren en mijn eigen race te lopen, maar uiteindelijk is het nog meegevallen”, zei hij met een understatement. “De laatste horde raakte ik zwaar aan en dat vertraagde mij. Dat ik een Belgisch record loop, verrast me niet echt. Ik wist al dat er meer in mij zat.”

Watrin start met grote ambities in de finale morgen. “Ik hoop echt op die top drie”, zegt hij onomwonden. “Ik hoop dat ik minder stress heb en dat mijn opwarming beter loopt. Dan moet ik nog sneller kunnen. Het is duidelijk dat ik in topvorm ben. De kunst wordt om rustig te blijven en een nette race neer te zetten. In tegenstelling tot Warholm ben ik niet iemand die er veel aan heeft om mij helemaal op te peppen.”