Zet je schrap, want op deze derde dag van het EK in München zijn onze zevenkampsters aan zet. En met Nafi Thiam en Noor Vidts hebben we twee sterke ijzers in het vuur die allebei van het podium mogen dromen. Ontdek hier hoe het duo het er de eerste vier onderdelen van afbrengt. 

21u25: Ook Vidts kon geen echte vuist maken in de 200m. Met 24″14 blijft ze vier tienden verwijderd van haar beste tijd. Ze loopt daarmee ook 92 punten achter op haar PR-schema. Het brengt haar wel opnieuw naar de tweede plaats in het klassement met 3.849 punten. Vetter (3.824 punten) schuift dankzij haar 24″00 ook een plaatsje op en staat dus nu op het virtuele podium. Vidts lijkt trouwens verlost te zijn van een belangrijke concurrente. Het ziet ernaar uit dat de Poolse Sulek door een blessure het einde van de meerkamp niet zal halen.

21u20: De 200m en Nafi Thiam, het is nog altijd geen goede match. Thiam vertrok nochtans vlot. Bij het uitkomen van de bocht lagen de kaarten helaas al helemaal anders. De leidster in de tussenstand bleef steken op 24″64, bijna drie tienden boven haar PR. We mogen natuurlijk niet al te streng zijn voor haar. Thiam ligt namelijk nog altijd zeven punten voor op haar recordmeerkamp, al pakte ze daar natuurlijk uit met een monsterworp in het speerwerpen. Thiam gaat de nacht in met 4.063 punten achter haar naam.

20u10: Dat waren ze dan, de drie pogingen. Met 14m81 toonde Thiam opnieuw haar constante, maar extra punten levert het natuurlijk niet op. Vidts deed er wel nog zes centimeter bij. Echt blij leek ze daar niet bij. Ze ziet Sulek dan ook over zich springen in de tussenstand. Thiam diept haar voorsprong nog wat verder uit. En Vetter, die maakt een monstersprong in het klassement van plaats veertien naar vier. Op naar de 200m!

Foto: Jeroen De Meyer

20u05: Hardnekkige wespen hebben ze hier in München. Thiam moest haar tweede poging even onderbreken omdat er eentje rond haar oren kwam vliegen. Met 14m89 deed ze het daarna wel opnieuw voortreffelijk. Volgt dan nu de uitschieter? Vidts kon na haar tweede poging nog steeds niet lachen. Met 13m80 verbeterde ze zich wel. Adrianna Sulek, één van Vidts’ lastigste concurrenten deed met een PR van 14m18 een goede zaak.

19u50: Gedaan met de opwarming. In de eerste poging stootte Vidts haar kogel naar 13m49. Haar gezicht sprak boekdelen. Dit moet en kan beter. Thiam kwam wel meteen goed voor de dag. Zij bleef met 14m95 maar nipt onder de 15m. Bonuspunten op haar eigen BR: check! Anouk Vetter, die met een veertiende plaats in de tussenstand voorlopig nog niet op niveau presteerde, maakte nu wel indruk met 15m68.

19u45: Serieus stukje tape dat op de hamstring van Thiam kleeft. Preventief of last van een pijntje? Het antwoord is ons voorlopig schuldig. Het hindert haar alleszins niet om in de opwarming voorbij de 14m te stoten.

19u25: We maken ons op voor het derde onderdeel, het kogelstoten, dat om 19u49 van start gaat. Voor Thiam vallen er veel punten te winnen met de kogel. In haar recordmeerkamp stootte ze 14m51, maar haar persoonlijk record staat inmiddels op 15m41. Vidts lukte bij haar recordmeerkamp in Tokio 14m33, haar persoonlijk record staat op 14m43.

13u20: Hoe vaak gaat Thiam ons nog verbazen? Ze gaat eerst bij haar eerste poging over 1m95 en vliegt daarna, eveneens bij haar eerste beurt, over 1m98. Wat een prestatie. Haar hoogste sprong in drie jaar tijd. Dat Thiam nu aan de leiding komt, is een evidentie. Ze ligt na twee onderdelen exact op het schema van haar persoonlijk record en amper negentien punten achter het Europees record. Vidts is tweede in het klassement. Dit wordt een mooie tweedaagse.

Foto: Jeroen De Meyer

13u05: Thiam is nog niet van plan om het voor bekeken te houden. Na een missertje op 1m92 overschrijdt ze de lat met marge bij haar tweede beurt. Up next!

12u50: Net niet voor Vidts op 1m86. Voor haar blijft het dus bij 1m83, nog altijd mooi. Ze ligt op die manier nog altijd achttien punten achter op haar persoonlijk record. Thiam kent geen moeite met 1m86.

12u40: Onze landgenotes vergaat het vooralsnog uitstekend in het hoogspringen. Thiam gaat zonder problemen bij haar eerste poging over 1m83. Vidts laat opnieuw een misser optekenen, maar klaar de klus bij haar tweede beurt. Ze nadert zo tot op één centimeter van haar persoonlijk record.

Foto: Jeroen De Meyer

12u20: Inmiddels is ook Thiam aan het hoogspringen begonnen. Ze gaat probleemloos over die hoogte bij haar eerste poging. Vidts mist haar eerste beurt. Dat deed ze ook op 1m77, maar bij de tweede kans lukte het wel. De Nederlandse Anouk Vetter laat overigens een stevige steek vallen. Zij geraakte niet over 1m74.

11u55: Vidts begint uitstekend aan haar hoogspringconcours. Ze gaat bij haar eerste beurt over 1m68, 1m71 en 1m74. Thiam begint zoals gezegd op 1m80.

11u35: We gaan meteen door naar het hoogspringen, met Thiam en Vidts in groep A. De olympische en wereldkampioene start op 1m80, Vidts begint er meteen aan om 1m68.

10u50: Twee wereldkampioenen aan de start van de 100m horden en ze komen allebei uit ons land, genieten toch! Over naar de race. Thiam vloog pijlsnel uit de startblokken. Na vijf horden voelde ze wel de hete adem van Anouk Vetter, Vidts en Annik Kalin in haar nek. Thiam zakte dus een beetje weg, maar ook Vetter kon het tempo niet tot het einde doortrekken waardoor Vidts en Kalin over hen gingen. Vidts werd zo mooi tweede in 13″29, Thiam kon de Nederlandse nog achter zich laten met 13″34 tegenover 13″37. Een degelijke start voor onze landgenoten. Aan de leiding staat voorlopig Kalin dankzij haar 13″23.

Foto: Jeroen De Meyer

10u40: Pech in het Nederlandse kamp. Emma Oosterwegel, de Nederlandse die tijdens de Olympische Spelen Vidts nipt van het podium hield, kwam ten val tijdens de 100m horden. Aan haar EK komt dus vroegtijdig een eind.

10u20: Over een klein half uur beginnen Nafi Thiam en Noor Vidts aan hun zevenkamp. Ze komen allebei in actie in de derde en dus snelste reeks van de 100m horden.