Net als op het WK zijn ook op het EK in München de reeksen van de 1500m het eindstation voor Elise Vanderelst. Vanderelst mocht met een chrono van 4’07″62 nog even hopen om via de verliezende tijden door te stoten, maar daarvoor schoot de 24-jarige atlete uiteindelijk ruim tekort. 

De opdracht voor Elise Vanderelst was duidelijk in de reeksen van de 1500m: een plaats bij de eerste vier uit haar reeks afdwingen of hopen om één van de vier snelste verliezende tijden neer te zetten.

De Europese indoorkampioene van 2021 kon dit jaar nog niet spreken van een al te best seizoen, maar ging er vandaag wel voor. Ze positioneerde zich tamelijk voorin aan de koord en kon profiteren van het snelle tempowerk voor zich. Na een kleine 800m stoof topfavoriete Laura Muir naar de koppositie waardoor het pak voor het eerst scheurtjes begon te vertonen.

Vanderelst probeerde mee te gaan, maar moest daarvoor bij het ingaan van de laatste ronde buitenom. Daardoor kwam ze in gedrum terecht waardoor ze even haar ritme verloor. In de laatste rechte lijn vocht de Belgische recordhoudster nog voor elke plaats. Ze werd uiteindelijk zevende in 4’07″62 waardoor het bang afwachten was op de verliezende tijden uit de tweede en laatste reeks.

In de tweede reeks ging het echter nog een pak sneller dan in de reeks van Vanderelst. De volledige top 10 zette een snellere tijd neer dan onze landgenote waardoor het tornooi er opzit voor Vanderelst. Zij werd 17e over alle deelnemers.

“Dit is een ontgoocheling”, zei de nationale recordhoudster na afloop. “Tactisch denk ik niet dat ik fouten heb gemaakt. Ik zat lange tijd waar ik wilde zitten, tegen de koord. Alleen bij het ingaan van de laatste ronde verloor ik wat terrein, maar dat was geen fout, eerder een wedstrijdgegeven. In de laatste ronde kwam ik gewoon nipt tekort. Zo simpel is het eigenlijk. Ik hoopte wel nog op de verliezende tijden, maar besefte ook dat de laatste reeks meestal sneller gaat. En dat gebeurde ook.”