Dylan Borlée heeft zich op het EK in München geplaatst voor de finale van de 400 meter. Alexander Doom en Kevin Borlée slaagden daar niet in. Die laatste liep zelfs een hamstringblessure op en is vermoedelijk out voor de 4×400 meter.

De drie Belgen waren allemaal vrijgesteld van de eerste ronde gisteren. Goed om energie te kunnen sparen, maar zo kwamen ze wel zonder ritme in de halve finales terecht. Het moest er direct boenk op zijn. De eerste twee van elke halve finale mochten samen met de twee snelste verliezers naar de finale.

Alexander Doom liep in de eerste halve finale. Daarin eindigde hij als zesde in 45″77. De West-Vlaming kwam dus niet in de buurt van een finaleplaats. Het bleek uiteindelijk de dertiende chrono van alle deelnemers.

“Ik ben toch teleurgesteld”, begon Doom. “Zeker omdat ik echt maar om zo’n tien honderdsten tekort kom. De eerste 300m probeerde ik stevig door te trekken, want dat is normaal een werkpunt voor mij. Maar deze wedstrijdtactiek bekocht ik mij op het einde. Al zou ik het sowieso opnieuw proberen mocht ik de kans krijgen. De focus verschuift nu volledig naar de 4x400m. Daar liggen zeker mogelijkheden.”

Kevin Borlée startte in de tweede halve finale. Zijn start was voorzichtig, daarna schoof hij op. Halverwege de wedstrijd liep hij echter een hamstringblessure op en moest hij de wedstrijd staken. Een behoorlijke sportieve ramp, ook voor de Belgian Tornados.

“Vooraf had ik al kniepijn”, zei Kevin Borlée. “Maar dat heb ik vaker, dus ik maakte me nog geen zorgen. Ik voelde me uitstekend in de wedstrijd tot er plots iets in mijn hamstring schoot. Ik ben niet optimistisch voor de aflossing, maar als het een klein contractuurtje is, kan het misschien nog. Ik ben wel supertrots op Dylan. Hij heeft moeilijke jaren gekend, maar heeft altijd volgehouden, en dit is de beloning.”

Dylan Borlée werd in de derde en laatste halve finale ingedeeld. Hij deelde zijn wedstrijd uitstekend en in had nog een mooie laatste rechte lijn in petto. Hij besloot zijn halve finale als tweede in 45″67 en plaatste zich rechtstreeks voor de finale.

“Mijn eerste grote finale, daar ben ik heel blij mee”, zei Dylan Borlée na afloop. “Dat Kevin zich geblesseerd heeft, leidde me niet af, want ik wist het simpelweg niet. Ik was helemaal op mijn eigen wedstrijd gefocust. Echt super voelde ik me eerlijk gezegd niet. Het was strijden, maar ik heb me goed in de top twee kunnen knokken. In de finale wil ik nog harder lopen. Ik ben een wedstrijdbeest en wil mijn huid duur verkopen. Ik start behoorlijk ambitieus aan die finale.”