Ben Broeders plaatste zich vlotjes voor de finale van het polsstokspringen op het WK in Eugene. Hij is klaar om in de finale, in de nacht van zondag op maandag, iets neer te zetten. “Ik voel dat er meer in zit dan mijn Belgisch record”, klinkt het.

“Hier hou ik een goed gevoel aan over”, zei Broeders na afloop van de WK-kwalificaties. Hij had 5m75 nodig, een hoogte die hij bij de tweede poging overschreed. “Na vier sprongetjes was het geklaard. Het is natuurlijk altijd wat zenuwslopend, zo’n kwalificatie, maar alles is goed geautomatiseerd bij mij, waardoor ik weinig problemen kende. Ik heb constante sprongen kunnen afleveren. Van bij de eerste sprong voelde ik dat het goed zat. Het ritme dat ik al sinds de winter aan het opbouwen ben, zit gewoon goed. Alleen op 5m75 was mijn stok te slap, maar die heb ik gewisseld en dan ging het vlot.”

Broeders nam al een belangrijke horde door 5m65 bij de eerste beurt te klaren. “Toen begon het er al goed uit te zien”, zei hij. “Er waren er velen die dachten dat je daarmee al geplaatst zou zijn, maar ik rekende altijd op 5m75 en het geeft mij ook een goed gevoel dat ik die hoogte makkelijk gehaald heb.”

De mannen moesten niet in hetzelfde, lastige weer springen als de vrouwen. “De omstandigheden waren oké”, aldus Broeders. “De vorige dagen was het heet, maar nu was het perfect. Alleen de wind draaide af en toe, maar we zijn hier met de besten van de wereld, dus het hoeft niet al te makkelijk te zijn. De wisselende wind maakte het niet altijd evident om goed uit te komen, maar dat is polsstokspringen. Je moet je kunnen aanpassen.”

Het nationale record van Broeders is 5m85. Voor een medaille is zondag vermoedelijk nog meer nodig. “Dat is moeilijk te voorspellen”, zegt hij daarover. “In Tokio moest je 6 meter springen voor het podium. Vroeger stond je met 5m80 op het podium. Laat ons zeggen dat het wel richting 5m90 zal gaan, maar verder moet ik daar niet te veel uitspraken over doen, want je weet het gewoon niet. De nummer één lijkt mij redelijk duidelijk, maar daarachter is er veel mogelijk.”

Een verbetering van het nationale record behoort in de finale tot de mogelijkheden. “Ik ken de hoogtes nog niet en weet zelfs niet of we langs 5m90 passeren, maar ik voel wel dat er meer in zit dan mijn Belgisch record. Ik wil vooral proberen om, zoals vandaag, efficiënt te zijn. Alles voelt goed, dus ik zou niet weten waarom ik in de finale nog nerveus moet zijn”, besloot Broeders.