Ismael Debjani komt op het WK indoor in Belgrado niet verder dan de reeksen van de 1500m. De Belgische recordhouder op deze afstand liep tactisch niet de verstandigste koers en moest daardoor rekenen op de verliezende tijden. Zijn tijd van 3’39″47 bleek onvoldoende voor een plaats in de volgende ronde.

Ismael Debjani en topfavoriet Jakob Ingebrigtsen keken elkaar meteen rechtstreeks in de ogen tijdens de reeksen van de 1500m op het WK indoor in Belgrado. Geen van de twee voelde zich geroepen om in de eerste ronde de kastanjes uit het vuur te halen. Het dreigde op een boemelkoers uit te draaien waardoor Debjani na anderhalve ronde aan de kop begon te sleuren. Het tempo ging gevoelig de hoogte in en het pak werd op een lint getrokken.

De andere atleten zagen het graag gebeuren dat Debjani al het vuile werk opknapte. Ongeveer halfweg de wedstrijd rukte Ingebrigtsen op naar voren. Hij positioneerde zich naast onze landgenoot om vervolgens op 500m van de finish de leiding over te nemen. Voor de anderen was dat het signaal om op te schuiven waardoor Debjani kostbare plaatsen verloor. De trage beginfase en het kopwerk kwamen onze nationale recordhouder uiteindelijk duur te staan. Met 3’39″47 maakte hij nog even kans om via de verliezende tijden door te stoten naar de finale, maar een snellere derde reeks maakten een einde aan de finaledroom.

Debjani zette uiteindelijk de dertiende tijd neer van alle deelnemers. Samuel Tefera trekt met de snelste tijd naar de finale. Hij liep in de reeksen naar 3’37″05. Ingebrigtsen ging spaarzaam om met zijn krachten en klokte af na 3’38″42.

“Ik had mij voorgenomen om snel te vertrekken. Jammer dat ik even getreuzeld heb, maar mijn coach had mij gevraagd om te wachten tot de 400 meter. Toen Jakob Ingebrigtsen mij passeerde, zat ik een beetje ingesloten. Daarna ging de Pool en de Amerikaan mij voorbij en werd ik uit mijn ritme gehaald. Ik moest een gaatje laten en had op het einde niet meer de punch om nog meer te geven. Slechts twee rechtstreekse finaletickets maken er een echte loterij van. Want met Jakob in je reeks weet je dat er eigenlijk maar één plaats meer overschiet. Voor hem is 3’38 een gezondheidswandeling. Jammer dat het hier stopt, maar niets aan te doen.”