Yaroslava Mahuchikh heeft zonder twijfel de wereldtitel met de grootste symbolische waarde gegrepen op de tweede dag van het WK indoor in Belgrado. De 20-jarige Oekraïense vloog in de hoogsprinfinale als enige over 2m02, goed voor een beste wereldjaarprestatie. Mahuchikh droeg haar zege op aan haar door de Russische invasie geteisterde thuisland.

De weg naar het WK in Belgrado was zonder twijfel hobbelig voor Yaroslava Mahuchikh. De Oekraïense hoogsprinster moest vroegtijdig haar thuisland ontvluchten door de invasie van het Russische leger. Na dagen vol onzekerheid in oorlogsgebied slaagde ze erin om vorige week in Belgrado aan te komen. Ondanks haar verstoorde voorbereiding had de wereldrecordhoudster bij de junioren één doel voor ogen: het goud. In de finale zelf wankelde Mahuchikh al even op 1m92 met een zeldzame foutpoging. Vervolgens kon ze, gesteund door haar trouwe coach Tetiana Stepanova, het juiste ritme vinden.

De zege kreeg ze echter niet cadeau. De Australische Eleanor Patterson ging namelijk in haar tweede poging over 2m00, goed voor een verbetering van haar eigen Oceanisch indoorrecord. Mahuchikh had een derde kans nodig op die hoogte, maar slaagde in haar opzet. Twee centimeter hoger waren de rollen omgedraaid. Mahuchikh vloog in haar eerste poging over 2m02, waardoor de lat meteen naar 2m04 ging voor Patterson. Dat bleek toch te hoog gegrepen voor de Australische, die Mahuchikh ei zo na een gelukte poging zag afwerken. Nadezhda Dubovitskaya vervolledigde het podium met een Aziatisch indoorrecord van 1m98.

“Vooraf had ik het gevoel dat ik niet eens zou kunnen springen door wat er allemaal aan de hand is in mijn thuisland. Mijn trainster heeft me overtuigd om alles op alles te zetten, zeker omdat ik goed in vorm was voor de invasie begon. Begin dit jaar had ik gemikt om hier te jagen op mijn persoonlijk record, maar gezien het verloop van de afgelopen weken is dit het hoogst haalbare. Ik deed het niet voor mezelf, of voor de medailles, maar wel voor mijn natie. Wij zijn sterke mensen. Het leger beschermt ons thuis en ik probeer die rol op te nemen op de piste”, aldus Mahuchikh na afloop van haar eerste wereldtitel bij de senioren.