14 jaar na Tia Hellebaut heeft ons land opnieuw een gouden medaille beet op het WK indoor. Noor Vidts beleefde een superdag in de Servische hoofdstad Belgrado én stelde niet teleur tijdens de afsluitende 800m. Vidts zette haar derde PR van de dag met 2’08″80 neer en totaliseerde zo 4.929 punten, 25 punten beter dan het BR van Nafi Thiam. Op de ranglijst aller tijden duikt Vidts de top tien binnen als zesde performer ooit, straffe kost dus.

Noor Vidts heeft de verwachtingen méér dan ingelost op het WK indoor in Belgrado. Vidts kende een superdag tijdens de vijfkamp. De vice-Europese kampioene opende haar meerkampdag met een PR van 8″15 op de 60m horden. Vervolgens evenaarde Vidts met 1m83 haar beste prestatie in een vijfkamp. Met de kogel wierp ze dan weer beter dan ooit tijdens een vijfkamp dankzij een eerste poging van 14m03.

Het verspringen zou cruciaal worden, aangezien de Poolse Adrianna Sulek onze landgenote nog kon bedreigen in de strijd om het goud. Sulek geraakte echter niet verder 6m43. Vidts op haar beurt vloog in haar eerste sprong verder dan ooit tevoren. Dankzij een PR van 6m60 nam ze een grote optie op het goud. In de afsluitende 800m moest al veel fout lopen om géén goud te behalen.

Vidts stelde niet teleur en stoomde naar een nieuw BR dankzij een fantastische 2’08″80 in de afsluitende 800m. Zo totaliseert ze 4.929 punten, ruim 25 punten beter dan het BR van ene Nafi Thiam. Dat Vidts uit de schaduw van de tweevoudige olympische kampioene treedt, mag zonder schroom gezegd worden. Ze is na Tia Hellebaut de tweede wereldkampioene in zaal ooit, ook op die dekselse vijfkamp. Sulek en de Amerikaanse Kendell Williams vervolledigden het podium met respectievelijk een Pools indoorrecord van 4.851 punten en 4.680.

“Dit had ik niet echt niet verwacht.”, vertelde de wereldkampioene kort na afloop. Ik wist wel dat ik progressie had geboekt tegenover vorig jaar, maar die andere meisjes hebben ook een hele winter hard getraind. Zij konden even goed een grote stap voorwaarts hebben gezet. Het gaf natuurlijk al een boost om met een PR mijn vijfkamp te beginnen. In het kogelstoten bleef ik wat op mijn honger zitten, maar over de andere disciplines ben ik best tevreden. Dat ik de 800m al winnend kon afronden maakte het plaatje compleet. Dat was echt de kers op de taart van deze fenomenale dag.”

U kan de gouden dag van Vidts hier herbeleven. Een uitgebreide reactie met Vidts heeft u nog van ons te goed.