Naast de knappe Belgische prestaties leverde de eerste dag van het WK indoor in Belgrado ook héél wat internationale uitschieters op. Het goud op de 60m ging onverwacht naar de Zwitserse Munjinga Kambundji, die met 6″96 de vierde prestatie aller tijden neerzette in een knotsgekke finale. De Griek Miltiadis Tentoglou was oppermachtig in een aantrekkelijke verspringfinale. De olympische kampioen zette met 8m55 een beste wereldjaarprestatie én de zesde prestatie aller tijden neer. 

De eerste WK-dag in de Servische hoofdstad Belgrado heeft niet teleurgesteld. Naast het Belgische goud van Noor Vidts leverde de openingsdag van het WK logischerwijs een resem topprestaties op. De finale van de 60m bij de vrouwen leek een open strijd te gaan worden, aangezien niemand een buitengewone indruk gaf tijdens de halve finales. Niemand had echter gerekend op  Munjinga Kambundji. Vanuit baan acht knalde de Zwitserse naar de vierde chrono ooit met 6″96. Mikiah Brisco legde beslag op het zilver met 6″99, gevolgd door haar Amerikaanse landgenote Marybeth Saint-Price in 7″04. Saint-Price bleef drie dames, inclusief topfavoriete Ewa Swoboda, enkele duizendsten van een seconde voor. Het verschil tussen de nummers drie en zes bedroeg uiteindelijk acht duizendsten van een seconde.

Olympisch kampioen Miltiadis Tentoglou onderstreepte zijn suprematie in het verspringen. De Griek pakte uit met een monstersprong van 8m55, goed voor de zesde prestatie aller tijden. Thobias Montler kon niet ontevreden zijn met het zilver en een bijhorend Zweeds record van 8m38. De Amerikaan Marquis Dendy bleef zijn landgenoot Jarrion Lawson acht centimeter voor met een beste sprong van 8m27. In het hinkstapspringen had de Cubaan Lazaro Martinez welgeteld één poging nodig om het goud te bemachtigen. Martinez vloog naar een beste wereldjaarprestatie van 17m64 in die eerste poging. De Cubaan hield zo olympisch kampioen Pedro Pablo Pichardo achter zich. Pichardo kon zichzelf trootsten met een nationaal indoorrecord van 17m46. Donald Scott bleef zijn Amerikaanse landgenoot Will Claye twee centimeter voor in de strijd om het brons met 17m21.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1504921589606928385

Auriol Dongmo haalde verschroeiend uit in het kogelstoten door in haar vijfde poging 20m43 ver te stoten. De Portugese verzekerde zo het goud voor Chase Ealey, die met 20m21 wel het Amerikaanse indoorrecord op haar naam zette. Jessica Schilder bezorgde onze noorderburen een eerste medaille dankzij een beste worp van 19m48. De 3.000m werd een kolfje naar de hand van Lemlem Hailu. De Ethiopische haalde haar gram in de slotfase door de Amerikaanse Elinor Purrier en haar landgenote Ejegayehu Taye achter zich te houden in een tijd van 8’41″82.

De halve finales van de 400m bij de vrouwen leverde het nodige stunt-en vliegwerk op in het geval van Femke Bol. Na een machtsvertoon in de reeksen moest onze noorderbuur aan de bak in de halve finales. Daarin kreeg Bol het lastig. In de slotmeters verkrampte ze én kwam ze pijnlijk ten val over de streep. De Nederlandse specialiste op de lage horden trekt ondanks die val als tweede naar de finale van morgen. Stephenie Ann McPherson zette de snelste tijd neer met 51″26. Tweevoudig olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo probeert dat duo morgen het vuur aan de schenen te leggen. Onze noorderburen hebben met Lieke Klaver nog een atlete in de finale.

Shaunae Miller-Uibo – Foto: Golazo