Armand ‘Mondo’ Duplantis heeft orde op zaken gesteld in de polsstokwereld. Het Zweedse wonderkind vloog in Belgrado over 6m19, een verbetering van zijn eigen WR met één centimeter. Duplantis sprong in 2022 in elke competitie al over zes meter én voegt daar dus nu een nieuw WR aan toe. Het is de derde keer dat Duplantis een WR verbetert. Camille Laus liep een Belgrado naar een tijd van 53″38 op de 400m. 

Een nieuw wereldrecord van Mondo Duplantis hing al het hele indoorseizoen in de lucht. De 22-jarige Zweed kwam telkens héél dicht in de buurt van 6m19, maar kwam op vier gelegenheden tekort. Daar kwam in Belgrado, waar volgende week vrijdag het WK indoor van start, verandering in. In zijn derde en laatste poging tikte Duplantis de lat aan, maar in tegenstelling tot eerder deze winter besloot de lat wel te blijven liggen. Hij verbeterde zo zijn eigen WR dat hij begin 2020 neerzette net voor de start van de coronapandemie.

Dat Duplantis net in Belgrado raak schoot, leek geen toeval. De Zweed had amper drie sprongen in de benen vooraleer de lat naar 6m19 ging. Hij verwijst op die manier Chris Nilsen naar plaats twee op de ranglijst in 2022. De Amerikaan was namelijk afgelopen weekend tijdelijk tot op gelijke hoogte van Duplantis gekomen dankzij een Amerikaans record van 6m05.

Achteraf gaf Duplantis toe dat hij hoopt om op het WK opnieuw hoger dan ooit te springen. “Dit was niet mijn hoogste sprong ooit, denk ik. Er komt nog méér aan en volgende week staat het WK op het programma”, aldus een ambitieuze Duplantis, die in het bezit is van de drie hoogste sprongen ooit in zaal én de hoogste sprong in openlucht (6m15).

Laus blijft boven 53 seconden

Camille Laus liet het BK indoor aan zich passeren en opteerde voor een extra trainingsstage op Tenerife. In Belgrado testte ze alvast de WK-piste. Laus legde beslag op de tweede plaats in een tijd van 53″38. Ze bleef dus meer dan een halve seconde verwijderd van haar PR. Olympisch kampioen in het verspringen, Miltiadis Tentoglou, haalde héél nipt de zege door twee centimeter verder te springen dan de 8m23 van de Zweed Thobias Montler. Bij de vrouwen ging de zege naar de Servische Ivana Vuleta (Spanovic in het verleden) met een sprong van 6m88. Olympisch 100m-kampioen Marcell Jacobs werd gediskwalificeerd in de finale van de 60m na een valse start.