Zelden werden we zo verwend. Het BK indoor in Louvain-La-Neuve zorgde voor een regen aan limieten voor het WK indoor en Belgische records. We laten de atleten die daar verantwoordelijk voor waren, samen met enkele andere smaakmakers, graag zelf aan het woord.

Aurèle Vandeputte – 1’46″49 op 800m (limiet WK indoor) 

“Ik stond niet met het allerbeste gevoel aan de start. Ondertussen heb ik wel al geleerd dat een minder gevoel niet meteen gelijkstaat aan een mindere wedstrijd. Ik heb het niet in mijn hoofd laten kruipen. De opdracht was duidelijk. Zo lang mogelijk aanhaken bij Eliott (Crestan; red.) en dan zou een goede tijd vanzelf komen. Vanaf de eerste meter liep ik direct op mijn limiet en in de laatste 100m kreeg ik het echt wel heel lastig. Ik moest gelukkig niet te veel terrein toegeven. Ik ben natuurlijk heel blij met deze limiet, al moet ik nog wel eens goed nadenken of ik effectief aan het WK indoor zal deelnemen. Het WK in Eugene blijft namelijk het hoofddoel en qua planning komt dit kampioenschap een beetje ongelegen. Je eerste WK sla je natuurlijk niet snel af. Geen makkelijke keuze. Ik ga er nog een paar nachtjes over slapen.”

Eliott Crestan – 1’46″11 op 800m (BR)

“Ik wist dat mijn vorm goed zit. Met een haas erbij geloofde ik op voorhand in een mooie prestatie. Sinds de Olympische Spelen ben ik meer in mijzelf gaan geloven. Ik weet dat ik thuis hoor tussen de wereldtoppers en ga mij in wedstrijd niet meer zo snel laten doen door hen. Ik durf zeker dromen van een finaleplaats op het WK indoor, al besef ik wel dat het heel moeilijk wordt. Enkel de beste zes uit de reeksen stoten door naar de finale. Deze verbetering van mijn BR in zaal doet ook wel dromen van het BR in openlucht (1’43″86; red.). Dat lijkt me nu nog iets te hoog gegrepen, maar over twee jaar wil ik dat record op mijn naam hebben. Als ik de eerste 400m nog meer durf doortrekken, en het ook effectief kan volhouden, dan moet het mogelijk zijn.”

Foto: Lucien Lambotte

Noor Vidts – 8″24 op 60m horden (PR), 14m22 bij kogel (PR)

“Het doel deze winter was vooral de intensiteit verhogen, want het wordt een drukke zomer. In eerste instantie wilden we voor het WK indoor al eens een vijfkamp afwerken, maar dat draaide helaas anders uit. Buiten de 800m en het hoogspringen heb ik nu elke discipline wel al eens in competitie afgewerkt. Voor het hoogspringen gaan we nog een trainingswedstrijd inlassen zodat ik ook daar wat wedstrijdritme in de benen heb. Ik heb nooit getwijfeld of ik aan het WK zou deelnemen. Ik doe graag wedstrijden, dus waarom niet. Op de concurrentie op het WK heb ik nog niet echt zicht. Ik wil vooral mijn eigen ding doen. De extra aandacht van buitenaf is mij zeker niet ontgaan, maar ik probeer me daar niet te hard door te laten beïnvloeden. Daar helpt mijn trainer Fernando mij goed bij.”

Isaac Kimeli – 7’46″62 op 3.000m (WK-limiet)

“Het gevoel was goed vandaag. Ik had deze tijd in zekere zin wel verwacht, maar met mijn hamstring was het toch nog een beetje afwachten. Ik liep tijdens mijn laatste zware training op stage in Kenia een scheur op. De dokter verzekerde mij eerder deze week dat de scheur zelf volledig hersteld is, maar er nog wat littekenweefsel overblijft. Tijdens de opwarming voelde ik de hamstring nog een beetje, maar tijdens het lopen had ik er geen last van. De laatste weken werkte ik enkel duurlopen af. Ik heb nu nog drie weken de tijd om daar wat meer snelheid aan toe te voegen. Komt goed. Jammer wel van die blessure, want ik was daarvoor echt aan het vliegen op training.”

Foto: Lucien Lambotte

Matthias Quintelier – 18m92 in het kogelstoten (BR)

“Mijn doel voor dit seizoen is bereikt. Indoor dan toch. Het is ergens zeker een druk die van mijn schouders valt, maar ook weer niet helemaal. Deze zomer wil ik echt op jacht gaan naar het BR in openlucht. Dat record staat nog langer dan dat in zaal en er hangt toch net iets meer prestige aan vast. Hopelijk blijf ik deze zomer gespaard van blessures en dan moet dat wel lukken denk ik. Het enige wat na deze wedstrijd nog een klein beetje knaagt is het missen van die 19m-grens. Jammer dat ik die acht centimeter tekort kom. Volgens mij scheelde het in mijn tweede worp niet veel, maar we zullen het nooit weten want de worp werd ongeldig verklaard.”

Julien Watrin – 46″15 op 400m (BR)

“Ik kan niet anders dan supertevreden zijn. De laatste jaren hielden blessures mij vaak tegen. Nu kan ik eindelijk zonder problemen voluit trainen. Ik trek dan ook zeker met ambitie naar het WK indoor. Mijn snelheid is mijn grootste wapen. Met een snelle eerste ronde kan ik mij goed positioneren bij het naar binnen komen. Ik zie mezelf zeker in de halve finale staan, maar een finaleplaats wordt moeilijk. Ik kijk nu al heel hard uit naar het zomerseizoen. Deze zomer focus ik me weer volledig op de 400m horden. Ik geloof dat er hele mooie dingen mogelijk zijn als ik deze vorm kan doortrekken en het juiste ritme tussen de horden vind.”

Foto: Lucien Lambotte

Nafi Thiam – 8″32 op 60m horden

“Deze wedstrijd was een test om te zien hoe mijn nieuw passenritme naar de eerste horde zou uitpakken. Op training lukte dat al goed, maar in een wedstrijdsituatie ligt dat vaak iets anders. Het draaide goed uit. Dit betekent niet dat het WK indoor plots toch een doel wordt. Ik wil deze winter in alle rust kunnen trainen en niet de druk voelen om er te moeten staan op een kampioenschap. Daarvoor was het afgelopen zomerseizoen net iets te zwaar.”

Hanne Claes – 53″27 op 400m

 “Eind januari liep ik een scheurtje op in mijn pees. Van een vlekkeloze voorbereiding kan ik dus niet spreken, want ik ben pas één week weer voluit aan het trainen. Toch vond ik het belangrijk om aan het BK deel te nemen. Enerzijds voor mijn plaats bij de Belgian Cheetahs, maar ik deed het vooral ook voor mijzelf. Mijn laatste wedstrijd dateerde al van de Olympische Spelen en ik moet toegeven dat ik het plezier in de sport echt wel even ben kwijtgespeeld. Nu kan ik er eindelijk weer van genieten. Mijn tijd had ik ondanks de blessure wel verwacht. Ik hoop volgend weekend nog ergens een wedstrijd mee te pikken om extra ritme op te doen. Welke wedstrijd dit wordt is nog onduidelijk. Het was trouwens echt verschrikkelijk om mijn trainingspartner Cynthia te zien uitvallen. Ik was er echt niet goed van. De tijd die ze in de reeksen van de 60m noteerde is zo zot als je weet dat ze amper op snelheid getraind heeft.”