Keely Hodgkinson en Mondo Duplantis hebben op de World Indoor Tour Gold-meeting in Birmingham voor de hoogtepunten gezorgd. De Britse vice-olympisch kampioene op de 800m zette de snelste tijd in meer dan 20 jaar neer met 1’57″20, logischerwijs goed voor een nationaal record. Duplantis wipte opnieuw hoger dan eerder dit seizoen met 6m05. Grant Holloway knalde op de hoge horden naar 7″41. Polsstokspringer Ben Broeders zette een veelbelovende competitie neer, maar de WK-limiet van 5m81 ontglipte hem ondanks knappe sprongen op eerdere hoogtes.

Amper twee dagen na de waanzinnige World Indoor Tour Gold-meeting in Liévin was Birmingham gisteren aan de beurt. Keely Hodgkinson zorgde voor eigen publiek voor dé prestatie van de dag door het Brits 800m-record op haar naam te zetten na een knap staaltje indelen. De nog altijd maar 19-jarige vice-olympisch kampioene op de 800m kwam halfweg door in ongeveer 59 seconden, om vervolgens een versnelling hoger te schakelen. Hodgkinson knalde naar de finish in 1’57″20, goed voor de snelste chrono in meer dan 20 jaar tijd én uiteraard voor een nieuw Brits record. Op haar 19de is Hodgkinson de snelste Britse ooit op die afstand indoor én outdoor. Bij de mannen ging de zege op de 800m naar de Keniaan Collins Kipruto, die enigszins verrassend Elliot Giles wist te verschalken in 1’45″39.

Mondo Duplantis beleefde een relatief rustige namiddag in Birmingham. De Zweed begon zich pas echt klaar te maken voor het serieuze werk toen het merendeel van de deelnemers aan het polsstokspringen al drie keer gefaald hadden. Ben Broeders liet wél mooie dingen zien. De Belgische recordhouder wipte héél vlot over 5m61 en deed het ook op 5m71 uitstekend. Op de WK-limiet van 5m81 ging het drie keer fout voor onze landgenoot, die volgende dinsdag in Torun een nieuwe kans krijgt om zich te bewijzen. Na twee mindere wedstrijden is Broeders duidelijk terug van weggeweest. Duplantis had amper twee pogingen in de benen toen hij aan 6m05 begon. De Zweed moest een beetje zoeken, maar in zijn derde poging schoot hij raak. Met die 6m05 blijft hij voorlopig in elke meeting van 2022 telkens één centimeter beter doen. Op 6m19 kwam hij opnieuw waanzinnig dicht in de buurt van een nieuw WR.

Grant Holloway was wederom weergaloos op de 60m horden. De 24-jarige Amerikaan liet geen spaander heel van zijn concurrenten bij de start. Na de eerste horde leek de klus al geklaard. Holloway klokte af na 7″41. Zijn landgenoot Kahmari Montgomery was de beste op de 400m in een tijd van 45″72, voor onze noorderbuur Liemarvin Bonevacia én het Britse supertalent Edward ‘Ed’ Faulds. Faulds klokte af na 46″16, goed voor een Europees juniorenrecord. Ook op de 60m bij de mannen was het Amerika boven, aangezien de volledig top vier bestond Amerikanen. Noah Lyles haalde het op de meet van Ronnie Baker en Elijah Hall-Thompson in een PR van 6″55. Bij de vrouwen was meervoudig olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah de beste in 7″08.

Noah Lyles – Foto: Golazo