Lahsene Bouchikhi heeft zijn de buut op de marathon in het Spaanse Sevilla niet gemist. Bouchikhi haspelde zijn 42,195km af in een tijd van 2u10:21, ruim een minuut onder de gevraagde 2u11:30 voor het WK in Oregon, maar ook één seconde beter dan het snelste Belgische debuut ooit op naam van Dieter Kersten. Op die manier wordt de atleet van RESC de zesde performer aller tijden op de marathon in eigen land. Hanne Verbruggen zette alles op alles om zich te verzekeren van een WK-ticket. Na een snelle doorkomst halfweg kwam ze uiteindelijk 24 seconden tekort voor het WK. De atlete van VITA bleef wél onder de EK-limiet.

Lahsene Bouchikhi bewees de afgelopen jaren al met knap haaswerk tijdens diverse marathons dat hij gemaakt was voor de mythische afstand. Dat bewees de 28-jarige atleet vandaag in het Spaanse Sevilla. De man van RESC ging ambitieus van start? Halfweg lag hij namelijk op koers voor een tijd net boven 2u09 na een doorkomst in 1u04:38. Tot en met kilometer 35 zou hij dat tempo knap vasthouden. Vervolgens kreeg Bouchikhi niet onlogisch een kleine klop van de man met de hamer. Hij hield wél stand en finishte sterk in een tijd van 2u10:21, ruim onder de gevraagde 2u11:30 voor het WK in Oregon van komende zomer. Ook een ticket naar het EK in München heeft hij op die manier al op zak.

Bouchikhi mag zich na vandaag ook de snelste Belgische debutant op de marathon noemen. Hij ging namelijk welgeteld één volle seconde dan ene Dieter Kersten vorig jaar in Enschede. Voor Bouchikhi is die chrono een stevig opsteker, zeker omdat hij voltijds werkt en slechts in bepaalde periodes van het jaar de focus volledig op zijn sport kan verleggen. Op de piste moet hij zijn meerdere erkennen in oudere broer Soufiane, maar op de weg én zeker op de marathon is Lahsene duidelijk de betere.

Het niveau in Sevilla was indrukwekkend. Bouchikhi legde beslag op de 22ste stek met zijn tijd. 19 atleten doken onder 2u10. De zege ging naar naar de Ethiopiër Asrar Abderehman in een tijd van 2u04:43. Voormalig wereldkampioen Ghirmay Ghebreslassie werd derde op een slordige minuut van de winnaar.

Verbruggen grijpt EK-limiet

Hanne Verbruggen kende geen ideale voorbereiding op haar volgende marathonavontuur in Sevilla. Toch ging de olympiër van VITA stevig van start. Halfweg lag ze zelfs op koers voor een tijd onder 2u28. In de laatste tien kilometer moest Verbruggen echter gas terugneme, niet onlogisch aangezien ze onderweg geen beroep kon doen op haar eigen drinkbussen en gels. Met 2u29:54 toonde ze wel vormbehoud aan het met oog op een WK-ticket naar Oregon komende zomer. Het PR van de atlete in Valencia eind 2020 geeft namelijk recht op deelname aan het WK. Verbruggen, die sukkelt met de knie, is ook zeker van deelname aan het EK in München waarvoor 2u32 vereist wordt.

“Mental heb ik me tijdens de marathon sterk moeten houden. Tot kilometer 20 heb ik me moeten behelpen met water als bevoorrading. Dat heb ik duidelijk gevoeld in het tweede deel van de wedstrijd. Dit was veruit de zwaarste van mijn vijf marathons”, aldus Verbruggen.

De zege ging bij de vrouwen naar Alemu Megertu in 2u18:50. Jess Piasecki liep naar de vijfde stek in 2u22:27, goed voor de op één na snelste tijd ooit door een Britse na ex-wereldrecordhoudster Paula Radcliffe.

Hanne Verbruggen – Foto : Golazo