Op het EK veldlopen bij de beloften heeft Guillaume Grimard zich knap naar een vijfde plaats geknokt. De atleet van DCLA viel in het eerste wedstrijddeel telkens net buiten de top tien, maar kon in het slot mooi opschuiven. Met dit resultaat had Grimard een groot aandeel in de zesde plaats van het team in het landenklassement.

De beloften mannen maakten er een echte boemelkoers van in de eerste ronde van hun EK veldlopen. Guillaume Grimard en Ward Leunckens nestelden zich bijgevolg in de voorste linie. Marco Vanderpoorten en Arnaud Collard lieten zich niet opjagen en positioneerden zich wat verderop.

Wanneer het voorin sneller ging, werd Leunckens naar achteren gedwongen. Ook Grimard liet zich een beetje uitzakken, maar bleef telkens bij de beste vijftien lopen. Vanderpoorten bevond zich op dat moment op positie 36, Collard volgde op plaats 50. Die laatste begon daarna aan een opmars en won plaatsen waardoor Leunckens, Vanderpoorten en Collard zich alle drie plots tussen plaats 30 en 40 bevonden.

Met nog twee ronden te gaan was Grimard opgeschoven naar plaats acht in het klassement. Het podium leek buiten schot, maar de nummer 21 van het EK in Lissabon was vastberaden om nog enkele plaatsen te winnen. Hij knokte zich uiteindelijk naar een sterke vijfde plaats in de eindstand. Daarmee strandde hij op vijf seconden van het podium. Op dat podium staat trouwens geen onbekende. Ruben Querinjean, de Belgische kampioen op de korte cross maar die op internationale kampioenschappen voor Luxemburg uitkomt, pakte uit met een bronzen plak. Hij strandde op zeven seconden van Charles Hicks, de winnaar bij de beloften.

Vanderpoorten werd uiteindelijk tweede Belg op plaats 33. Hij werd op de voet gevolgd door Leunckens (35ste) en Collard (37ste). In het teamklassement eindigt België zo knap als zesde. Daarmee evenaren ze het resultaat van de belofteploeg op het EK veldlopen in 2019. Opdracht volbracht dus.

Nadia Battocletti kan het ook in beloftencategorie

De Italiaanse Nadia Battocletti won in het verleden al meermaals de titel bij de junioren. Ook in de beloftencategorie was ze meteen topfavoriet voor het goud. Toch kreeg Battocletti de overwinning niet cadeau. Ze kreeg behoorlijk wat weerwerk van onder meer Manon Trapp en thuisloopster Sarah Healy. Toch kon Battocletti op het einde het verschil maken. De atlete hield op het einde vier seconden over op Klara Lukan en Mariana Machado, de nummers twee en drie. In deze categorie traden geen landgenoten aan.