Zowel bij de mannen als bij de vrouwen stond er tijdens de CrossCup in Roeselare een korte cross op het programma. Deze wedstrijd gold ook als selectiewedstrijd voor een eventueel mixed relay-team voor het EK veldlopen. Bij de dames was er niemand opgewassen tegen topfavoriete Elise Vanderelst. Ruben Verheyden troefde in het slot van de mannenrace verrassend een handvol favorieten af. Het duo mag samen met de nummers twee uit de race, Vanessa Scaunet en Stijn Baeten, hopen op een startbewijs voor het EK van volgende maand.

Met Elise Vanderelst aan de startlijn van de korte cross in Roeselare leek het bij de vrouwen op papier al een uitgemaakte zaak te zijn wie het zou halen. Het modderbad kon nog enigszins voor een verrassingseffect zorgen, maar Vanderelst had de touwtjes stevig in handen. Op een omloop van amper 1.700m sprokkelde de 1500m-specialiste maar liefst zeventien seconden bonus bij elkaar op Vanessa Scaunet, haar dichtste belager. Scaunet, een specialiste van de 800m, won overtuigend het sprintje voor de tweede plaats. Daardoor moest Paulien Nelissen genoegen nemen met de derde plek, al leek ze daar meer dan tevreden mee te zijn.

Foto: David Pintens voor CrossCup

Vervolgens was het de beurt aan de mannen waar het vooraf moeilijker was om een topfavoriet aan te stellen. Onder meer Robin Hendrix, Stijn Baeten en Ruben Verheyden maakten alle drie een goede kans op de overwinning. Het trio gaf elkaar geen duimbreedte toe tijdens de race waardoor het uitkijken was naar de allesbepalende laatste rechte lijn. Het was uiteindelijk youngster Verheyden die uitpakte met een sterke eindsprint en iedereen het nakijken gaf. Baeten verzekerde zich net als in Mol van de tweede plaats, kort gevolgd door Hendrix op drie.

Volgens de selectiecriteria wordt er een mixed relays-team uitgestuurd indien de atleten kans maken op een plaats bij de beste zes. Zowel Vanderelst, Scaunet, Verheyden als Baeten mogen de komende twee dagen dus flinke hoop koesteren op een ticket naar Dublin. Op dinsdag hakt de selectiecommissie de knoop door.