Het langverwachte debuut van Letesenbet Gidey op de halve marathon heeft zoals verwacht vuurwerk opgeleverd. De Ethiopische wereldrecordhoudster voegde in Valencia na WR’s op de 5.000m en 10.000m ook de halve marathon toe aan haar lijstje. Met een officieuze tijd van 1u02:52 dook ze ruim een minuut onder het WR van Ruth Chepngetich (1u04:02). Gidey mag zich de eerste vrouw noemen die een halve marathon aflegt aan een gemiddelde snelheid van 20 kilometer per uur. Op termijn lijkt een vrouwenmarathon onder 2u10 niet langer onmogelijk. 

Letesenbet Gidey heeft opnieuw een WR op haar naam geschreven. De Ethiopische afstandsloopster kwam in Valencia aan de start van haar allereerste halve marathon. Gidey maakte haar debuut met een jaartje uitstel, want vorig jaar kon ze niet deelnemen aan haar halve marathon in Valencia door politieke onrusten in haar thuisland. Het gebrek aan ervaring speelde haar duidelijk geen parten, want Gidey opteerde voor een ongezien hoog tempo. Geen enkele vrouw kon de 23-jarige atlete bijbenen. Na een doorkomst onder 30 minuten aan tien kilometer stoomde Gidey door naar een onwaarschijnlijk WR van 1u02:52, ruim een minuut beter dan het WR van de Keniaanse Ruth Chepngetich. Gidey mag zich dankzij die chrono ook de allereerste vrouw ooit noemen die een snelheid van méér dan 20 kilometer per uur ontwikkelt tijdens een halve marathon.

Het WR van Gidey kwam overigens niet uit de lucht vallen. In 2020 verpulverde de atlete al het WR op de 5.000m op de piste, ook in Valencia trouwens. Eerder dit jaar scherpte ze het op dat moment amper twee dagen oude WR van Sifan Hassan op de 10.000m aan. In de aanloop naar haar debuut gaf ze aan dat ze geloofde in een tijd van 1u02:30. Die voorspelling leek volgens velen te hoog gegrepen, maar de Ethiopische bewees duidelijk het tegendeel. “Ik ben zo gelukkig om het wereldrecord te lopen tijdens mijn allereerste halve marathon. Bedankt Valencia”, klonk het na afloop. Bij de mannen ging de zege in de Spaanse stad naar Abel Kipchumba die met een late uitval zijn landgenoot Rhonex Kipruto verschalkte in een tijd van 58’07. Amaury Paquet was de eerste Belg in een tijd van 1u02:18. Ook Thomas De Bock en Dorian Boulvin kwamen aardig voor de dag op Spaanse bodem. De Bock scherpte zijn PR aan tot 1u03:23. Boulvin haalde voor het eerste de finish van een halve marathon en klokte af na 1u03:35. Florence De Cock dook bij de vrouwen de Belgische top tien aller tijden binnen dankzij een knap debuut in 1U12:52.