Bashir Abdi verschijnt morgenvroeg aan de start van de 40ste NN Rotterdam Marathon. De bronzen medaillewinnaar van de Olympische Spelen op de mythische afstand wil op Nederlandse bodem een gooi doen naar het Europees record van 2u04:16. Abdi voelt zich klaar om dat record op zijn naam te zetten, ondanks een drukke periode vol verplichtingen in de nasleep van de Spelen. Dat vertelde hij in een interview met Sporza. 

Bashir Abdi staat morgen voor de zesde keer in zijn carrière aan de start van een marathon. Abdi opteerde in de nasleep van de Olympische Spelen voor een marathon op Europese bodem met de NN Rotterdam Marathon, waar hij in 2018 op tumultueuze wijze aan zijn marathonavontuur begon. De atleet van RCG komt met concrete ambities aan de start: het Europees record van de Turk Kaan Kigen Ozbilen aanvallen. Daarvoor moet Abdi morgen 42,195 kilometer afhaspelen in een tijd die sneller is dan 2u04:16. Ondanks de grote belangstelling met bijhorende verplichtingen na de Spelen acht de Belgische recordhouder zich in staat om sterk te presteren in Rotterdam. Op stage in Font Romeu legde hij de basis voor de aanval op het Europees record.

“Na de Olympische Spelen heb ik het even druk gehad in België. Ik heb tijd gemaakt voor leuke verplichtingen, met weinig slaap als gevolg. In Font Romeu heb ik goed kunnen trainen én rusten. Ik heb veel slaap kunnen inhalen. Dat heeft me veel deugd gedaan. Zo kom ik zondag fris aan de start”, aldus Abdi in een interview met Sporza. Om morgen zijn doelstelling te behalen, moet de inwoner van Gent méér dan een halve minuut onder zijn Belgisch record van 2u04:49 duiken. “Ik aas op dat Europees record, dat steek ik niet onder stoelen of banken. Ik heb het in me. Hopelijk lukt het me zondag al in Rotterdam, waar het voor mij allemaal begonnen is op de marathon”.

In tegenstelling tot wat Abdi gewoon is tijdens een marathon zal hij morgen sneller van start gaan. In zijn voorgaande marathons liep de atleet telkens een negatieve split. Om uitzicht te behouden op het Europees record zal er rond halfweg een tijd van 1u02 op de klok moeten staan. “In het verleden liep ik vaak een negatieve split, nu wil ik zo snel mogelijk beginnen. Dat wordt aanpassen voor mij, maar als alles goed voelt, als de hazen hun werk doen en het weer meezit, moet ik mijn doel kunnen bereiken”, voegt de immer sympathieke marathonloper toe.

De weersomstandigheden lijken overigens perfect voor een snelle marathon in de Nederlandse havenstad Rotterdam. De temperatuur zou rond tien graden schommelen en van hevige wind lijkt geen sprake. Bovendien kan Abdi met meer vertrouwen naar morgen toeleven in vergelijking met de olympische marathon in Sapporo. Toen kwam de atleet eigenlijk vermoeid aan de start, aangezien hij zeer moeilijk kon slapen door de jetlag. Die jetlag speelt hem morgen geen parten, waardoor het uitkijken wordt naar wat Abdi uit zijn hoed kan toveren. Op uitzondering van de olympische marathon wist de atleet trouwens elke marathon een snellere tijd neer te zetten.

De concurrentie in Rotterdam is overigens niet min. Marius Kipserem was twee jaar geleden goed voor de zege in een parcoursrecord van 2u04:11. De Keniaan zal net zoals de Ethiopiër Solomon Deksisa voorin te vinden zijn.

U kan de 40ste editie van de NN Rotterdam Marathon morgen volgen via de Nederlandse televisie.

Bashir Abdi na zijn debuut op de marathon in 2018 – Foto: NN Running Team