Bashir Abdi heeft opnieuw voor een straffe stoot gezorgd. Abdi loste de torenhoge verwachtingen tijdens de NN Rotterdam Marathon met bravoure in. De 32-jarige specialist op de marathon deelde zijn wedstrijd goed in en raapte in de slotfase alles en iedereen op. De atleet van RCG stak de zege op zak in een waanzinnig Europees record van 2u03:36. De bronzen medaillewinnaar van de Olympische Spelen wordt zo de eerste Europeaan die onder 2u04 duikt. 

Bashir Abdi blijft verbazen. Nadat hij afgelopen zomer een bronzen medaille greep op de olympische marathon in Sapporo, verscheen Abdi met concrete ambities van start op de NN Rotterdam Marathon. Abdi had namelijk zijn zinnen gezet op het Europees record (2U04:16). Aan de omstandigheden zou het niet liggen in de Nederlandse havenstad, want zowel de temperatuur als de wind waren ideaal voor een snelle stadsmarathon. Een omvangrijke kopgroep met daarin Abdi stormde aan een rotvaart door Rotterdam. Halfweg passeerde die groep in 1u01:59, op schema dus om het Europees record aan te vallen.

Nog geen vijf kilometer later spatte die kopgroep echter uiteen. Abdi moest de rol lossen en verzeilde in een derde groepje. Althans zo leek het, want de Gentenaar begon aan een heuse remonte. De rush naar voren was ingezet en Abdi knalde onhoudbaar naar de leiding in de wedstrijd. Het Europees record kon hem met nog een paar kilometer te gaan niet langer ontglippen. De Belgische recordhouder stoomde naar de zege in een waanzinnige chrono van 2u03:36, goed voor een ruime verbetering van het Europees record, zijn eigen Belgisch record én het parcoursrecord. Abdi mag zich de 14de performer aller tijden op de marathon noemen en moet in 2021 slechts één man voor zich dulden. Voorlopig is hij ook één van de weinige toppers die zowel op de Spelen als in de daaropvolgende marathon kan overtuigen. Hij is bovendien de eerste Europeaan sinds 1998 die het zegegebaar kan maken in Rotterdam. De laatste Belgische overwinning dateerde van 1994, toen won voormalig Belgisch recordhouder Vincent Rousseau. Titelverdediger Marius Kipserem legde ondanks een hamstringblessure beslag op de tweede stek in 2u04:04. Dawit Wolde vervolledigde het podium in een tijd van 2u04:27.