Langs Belgische zijde wordt het vrijdag tijdens de Allianz Memorial Van Damme op de 1500m en mijl uitkijken naar respectievelijk Belgisch recordhouder Ismael Debjani en Elise Vanderelst. Debjani voelt zich sterk op het einde van de seizoen en hoopt stiekem op een verbetering van zijn eigen Belgisch record. Vanderelst, de Europese indoorkampioene op 1500m, wil brandhout maken van het BR op de mijl. Het kan haar derde BR van het zomerseizoen worden. 

Elise Vanderelst neemt het in de mijl onder meer op tegen de Nederlandse superster Sifan Hassan, die eerder deze week besliste om de 10.000m links te laten liggen. Vanderelst maakt jacht op het Belgisch record van Almensh Belete (4’28”11), een op papier haalbare kaart in een ideale wedstrijd. Na nationale records op de 1000m en 1500m kan het haar derde BR van het jaar kunnen worden. “Het doel is natuurlijk om dat record te pakken. Het zou de kers op de taart van een mooi seizoen zijn. Ik heb al mijn doelen behaald in 2021 en indoor heb ik mezelf overtroffen met die Europese titel in zaal.”

“Vrijdag zal het een snelle wedstrijd worden. Ik kijk er ook naar uit om eindelijk weer in een stadion te kunnen lopen waarin mijn familie aanwezig is. Na Tokio heb ik het één weekje rustig aangepakt, vervolgens heb ik mijn conditie zo goed mogelijk proberen onderhouden. Extra trainingen stonden logischerwijs niet op de planning. Ik voel me klaar om de klus te klaren”, aldus de Europese indoorkampioene op de 1500m. 

Ook Ismael Debjani wil zich nog één keer bewijzen deze zomer. De Belgische recordhouder op de 1500m krijgt een uitgelezen kans in een topveld, met onder meer de Keniaan Abel Kipsang en de Spanjaard Mohamed Katir aan de start. Debjani verbeterde dit jaar zijn BR tot 3’33”06 en kan mogelijk de eerste Belg worden die onder 3’33 duikt. “Ik zit nog héél goed in vorm. De afgelopen weken heb ik me op training nog een aantal keer kunnen verbazen, wat het beste doet verhopen. Ik ga vrijdag niet twijfelen, maar gewoon snel starten en alles geven. Dit seizoen heb ik mezelf al genoeg bewezen, dus nu ga ik zo goed mogelijk proberen genieten van mijn laatste wedstrijd van het seizoen, zeker in zo’n imposant stadion met een thuispubliek.”