Vijf dagen voor de Allianz Memorial Van Damme zijn nog wat wijzigingen doorgevoerd aan het programma van de 45ste editie. Zo wordt een 800m voor mannen georganiseerd waarin olympiër Eliott Crestan een koers op zijn maat krijgt in het gezelschap van een aantal sterke Kenianen. Sifan Hassan zou oorspronkelijk het WR op de 10.000m aanvallen, maar ziet af van die recordpoging omdat ze te vermoeid is. De Nederlandse verschijnt wel aan de start van de mijl in het gezelschap van Elise Vanderelst. 

De vraag van Eliott Crestan om een 800m voor mannen te voorzien op de Allianz Memorial Van Damme wordt ingewilligd. Crestan mag komende vrijdag net voor de start van het hoofdprogramma aantreden in een mooi deelnemersveld op de dubbele baanronde. Onder meer de Keniaanse zilveren medaillewinnaar van Tokio, Ferguson Rotich, tekent present net als diens landgenoten Cornelius Tuwei en Collins Kipruto. Voor Crestan wordt het een uitstekende gelegenheid om zijn PR van 1’44″84 aan te vallen. De 22-jarige vice-Europese kampioen bij de beloften zette die chrono neer tijdens de halve finales in Tokio. In een interview na afloop van die halve finales hoopte Crestan om zijn vorm te bewijzen voor eigen volk op de Memorial. De snelste man op de 800m in meer dan een decennium in België krijgt dus een bijzonder mooie kans voorgeschoteld.

De 800m bij de mannen wordt aan het programma toegevoegd omdat de wereldrecordpoging op de 10.000m bij de vrouwen geschrapt wordt. Sifan Hassan is namelijk onvoldoende hersteld na haar drie medailles in Tokio én 5.000m in Eugene om zo’n lange wedstrijd voor haar rekening te nemen. De Nederlandse verschijnt wél aan de start van de mijl, een afstand waarop ze het wereldrecord bezit. Langs Belgische zijde wordt het op die mijl uitkijken naar een aanval op het Belgisch record door Elise Vanderelst. Alle andere atletes die oorspronkelijk aan de 10.000m zouden deelnemen, mogen van start gaan op de 5.000m.

Wil u komende vrijdag genieten van topatletiek op eigen bodem, dan kan u hier tickets kopen voor de 45ste Allianz Memorial Van Damme.