Rayan Vanderpoorten heeft voor een aangename verrassing gezorgd in de finale van de 3.000m steeple op het EK voor beloften. Vanderpoorten, wiens finale pas zijn derde race op de steeple ooit was, liep een attente koers en zou in de slotronde meestrijden voor de top acht. De atleet van KAAG perste er nog een sprintje uit in de slotfase en behaalde zo de zesde plaats in een PR van 8’44″93. Rémi Schyns was op papier de sterkste Belg in de finale, maar de atleet kwam onfortuinlijk ten val en moest vrede nemen met de voorlaatste plaats in een tijd boven negen minuten. Op de Hongaarse topfavoriet Istvan Palkovits stond zoals verwacht geen maat. Hij haalde de zege in 8’34″05. 

Rayan Vanderpoorten heeft zijn eerste internationale kampioenschap in schoonheid afgesloten. Nadat de atleet van KAAG in de reeksen met het nodige lef een ticket naar de finale boekte, liep hij ook in die finale een attente wedstrijd. Vanderpoorten handhaafde zich voorin en zou in de slotfase meedingen naar een plaats in de top acht. De debutant op internationaal niveau verraste door in de slotronde stand te houden. Hij sprintte naar een zesde stek én een klein PR van 8’44″93. Voor Vanderpoorten was de finale op het EK voor beloften nog altijd maar zijn derde steeple ooit.

Rémi Schyns moest in principe nog beter doen dan zijn landgenoot. Schyns had echter niet gerekend op een valpartij aan de waterbak met nog vier ronden voor de boeg. Het was meteen over en out voor Schyns, die op één na laatste werd in een onbelangrijke 9’05″48. De Hongaar Istvan Palkovits maakte probleemloos het zegegebaar na een heuse krachttoer. Palkovits klokte af na 8’34″05.