In het onuitspreekbare Székesfehérvár stond gisterenavond de Gyulai István Memorial op de planning. Op Hongaarse bodem verzamelde in héél wat disciplines de absolute wereldtop. Femke Bol dook voor de tweede keer in drie dagen tijd onder 53 seconden. Elaine Thompson-Herah maakte een statement door naar 10″71 te snellen op de 100m. De Europese indoorkampioen Maksim Nedasekau evenaarde de beste wereldjaarprestatie in het hoogspringen met 2m37.

Na zeven pogingen om Székesfehérvár uit te spreken, denkt u ongetwijfeld ook aan opgeven. Dat doet er echter niet toe, aangezien de Gyulai István Memorial garant staat voor topatletiek. Het was meteen ook de laatste tussentop van de Continental Gold Tour voor de start van de Olympische Spelen in Tokio. De 100m bij de vrouwen is sinds de schorsing van dé nieuwste sprintsensatie Sha’Carri Richardson na het gebruik van cannabis licht onthoofd. Toch hoeven we niet te jammeren, aangezien er dit jaar al 17 dames onder 11 seconden bleven. Elaine Thompson-Herah is één van die 17 vrouwen. De regerende olympische kampioen zinde op wraak in Hongarije, nadat ze op de Jamaicaanse trials haar meerdere moest erkennen in Shelly-Ann Fraser-Pryce. Thompson-Herah draaide de rollen om door naar 10″71 te snellen, de tweede snelste chrono van 2021. Fraser-Pryce moest vrede nemen met de tweede stek op 11 honderdsten van haar landgenote. Ook Marie-Josée Ta Lou en Blessing Okagbare noteerden stevige chrono’s met respectievelijk 10″86 en 10″89.

Bij de mannen was het niveau in de breedte niet gelijkaardig, aangezien één man boven alles en iedereen uittorende. Akani Simbine knalde namelijk naar een Afrikaans record van 9″84. Vijf jaar geleden was de Zuid-Afrikaan op diezelfde Gyulai István Memorial goed voor zijn toenmalig PR van 9″89. Shericka Jackson troefde Shaunae Miller-Uibo af op de halve baanronde. Jackson finishte in 21″96, gevolgd door Miller-Uibo in 22″15. Dafne Schippers vervolledigde het podium met 22″70. Onze noorderbuur moet uit een ander vaatje tappen, wil ze in Tokio meestrijden voor de medailles. Een andere Nederlandse bewees nog maar eens dat zij wél haar vizier mag richten op een podium in Japan. Femke Bol knalde namelijk amper twee dagen na haar Nederlands record in Stockholm opnieuw naar de zege. Met 52″81 zette Bol haar tweede tijd ooit neer. Net zoals zondag in Zweden rekende ze af met de Amerikaanse Shamier Little, die nu vier honderdsten moest toegeven op de Nederlandse goudklomp.

Andre De Grasse haalde het op de 200m bij de heren met een niet onaardige 19″97. De Canadees bleef het Amerikaanse duo Bednarek-Knighton voor. Die laatste was één van de verassingen van de Amerikaanse trials. De amper 17-jarige sprinter maakt zich stilaan op voor z’n eerste Olympische Spelen. Grant Holloway was één van de sterren op die Amerikaanse trials. Op Europese bodem ging het gisteren zoals verwacht net iets minder. De wereldrecordhouder op de hoge horden in zaal knalde uit zijn startblokken, maar kon iets na halfweg het ritme niet volhouden. Zijn 13″08 was echter geen schande. Orlando Ortega en Sergey Shubenkov volgden als nummers twee en drie. Bij de vrouwen op de hoge horden was Jasmine Camacho-Quinn superieur door naar 12″34 te knallen. Nadine Visser lijkt intussen op de goede weg door 12″85 te noteren. Die tijd gaf weliswaar pas recht op een zesde stek.

Op de baanronde werd het uitkijken naar een duel tussen regerend wereldkampioen Steven Gardiner en de winnaar van de Amerikaanse trials, Michael Norman. Norman leek echter nog last te ondervinden van de lange reis naar Europa, aangezien hij in de tweede wedstrijdhelft geen antwoord klaar had op de versnelling van Gardiner, die de zege pakte in 44’47. Norman moest vrede nemen met de derde stek in 44″65. Stephenie McPherson dook bij de vrouwen onder 50 seconde met 49″99. Lieke Klaver liep naar de derde plaats met een degelijke 51″23. In het hoogspringen vlogen maar liefst vijf heren over 2m30. Voor de zege moest het nog zeven centimeter hoger. De Europese indoorkampioen, Maksim Nedasekau, vloog over 2m37 en evenaarde zo de beste wereldjaarprestatie van Ilya Ivanyuk, die vrede moest nemen met 2m33. Pedro Pablo Pichardo was aan het feest in het hinkstapspringen met een beste wereldjaarprestatie van 17m92. Hugues Fabrice Zango moest slechts tien centimeter onderdoen voor de Portugees en verbeterde zo zijn Burkinees record in openlucht. Discuswerper Daniel Stahl mocht voor de tiende keer deze zomer vieren met een beste worp van 67m71.

Elliot Giles was de beste in een hoogstaande 800m bij de mannen. De Brit bleef zijn landgenoot Jamie Webb en de Amerikaanse kampioen Clayton Murphy voor in 1’44″89. Ook op de 3.000m bij de mannen ging het aardig vooruit. Tweevoudig wereldkampioen op de 5.000m Muktar Edris liep naar een sterke 7’30″96.