De Belgische selectie voor de European Cup 10.000m van volgende zaterdag in het Britse Birmingham is bekend. In die selectie één verrassende naam, namelijk die van Belgisch recordhouder op de marathon Bashir Abdi. Abdi zal op 5 juni voor het eerst sinds het EK in Berlijn nog eens 25 rondjes op de piste afwerken. In totaal zullen zeven landgenoten de Belgische kleuren verdedigen in Birmingham. Ook Hanne Verbruggen, die net zoals Abdi komende zomer de olympische marathon betwist, maakt deel uit van de zevenkoppige selectie. 

De KBAB heeft de Belgische selectie bekend gemaakt voor de European Cup 10.000m die op zaterdag 5 juni wordt gelopen in Birmingham. Een opvallende naam binnen die selectie is Bashir Abdi. De Belgische recordhouder op de marathon zal van die European Cup gebruik maken als doorgedreven test met het oog op zijn eerste olympische marathon van komende zomer. Voor Abdi wordt het de eerste confrontatie met een pistewedstrijd sinds de Memorial Van Damme van 2018. De laatste 10.000m van de intussen 32-jarige atleet liep hij enkele weken voor die Memorial op het EK in Berlijn, waar hij goed was voor zilver. Het zeven jaar oude PR van onze landgenoot bedraagt 27’36″40. De komst van Abdi is een verrassing, maar de verklaring is niet ver te zoeken. Trainingsmakker Mo Farah moet zich namelijk nog verzekeren van een olympisch ticket op 10.000m. De tweevoudige olympische kampioen op die afstand doet dus volgende zaterdag een gooi naar een chrono onder 27’28.

Abdi krijgt langs Belgische zijde het gezelschap van Lahsene BouchikhiClément Deflandre en Nicolaï Saké. Deflandre en Saké doken in tegenstelling tot Bouchikhi wel al onder 30 minuten op de piste. Bij de vrouwen verschijnt een Belgisch trio aan de start. Hanne Vebruggen is de grootste naam. Voor Verbruggen wordt het haar eerste wedstrijd sinds halve marathon van Dresden eind maart. Intussen werkte de atlete, die zeker is van deelname aan de olympische marathon, een lange stage af onder de Portugese zon. Ook Nina Lauwaert, zondag goed voor de Vlaamse titel op de 5.000m en Karen Van Proeyen trekken volgend weekend naar Birmingham.