In de Verenigde Staten hebben de SEC Champs in Baton Rouge knappe prestaties opgeleverd in de kampnummers. De beste springer van het moment, JuVaughn Harrison, schreef gisteren het hoogspringen op zijn naam met een beste wereldjaarprestatie van 2m36. Harrison was eind april goed voor 8m44 in het verspringen en topt daarmee eveneens de wereldranglijst. Tijdens de zevenkamp bij de vrouwen snoepte Tyra Gittens een officieus record af van Nafi Thiam en Jackie Joyner-Kersee. Gittens zette namelijk de beste springcombinatie ooit neer in een meerkamp met 1m95 en 6m96. 

Wie afgelopen winter het indoorgebeuren in de Verenigde Staten volgde, zag de naam van JuVaughn Harrison geregeld passeren. Harrison werd op 12 maart namelijk de eerste atleet ooit die op dezelfde dag voorbij 2m30 en 8m40 ging in respectievelijk het hoog- en verspringen. Op 24 april bewees de 22-jarige Amerikaan dat hij komende zomer wil meestrijden voor de knikkers op de Olympische Spelen in Tokio met een sprong van 8m44. Met die prestatie is hij voorlopig de beste performer wereldwijd. Gisteren voegde Harrison nog een beste wereldjaarprestatie toe aan dat lijstje door op de SEC Champs in Baton Rouge over 2m36 te wippen, goed voor een verbetering van de beste wereldjaarprestatie van de Zwitser Loic Gasch met drie centimeter. Darryl Sulivan had vooraf niet verwacht om 2m33 te springen én al zeker niet om slechts tweede te worden met zo’n prestatie. In het verspringen moest Harrison wel het hoofd buigen voor Carey McLeod, die met 8m34 tien centimeter beter deed dan de beste performer wereldwijd.

https://twitter.com/LSUTrackField/status/1393351622546362372

In de zevenkamp bij de vrouwen leverde Tyra Gittens uit Trinidad en Tobago een springcombinatie die geen enkele vrouw haar ooit voordeed. Gittens vloog namelijk over 1m95 in het hoogspringen. Vervolgens was ze gisteren goed voor een sprong van 6m96 in de zandbak, waarmee ze 2.330 punten totaliseerde op twee proeven. Daarmee doet ze vier punten beter dan Jackie Joyner-Kersee en Nafi Thiam, wiens beste prestatie in een meerkamp 2.326 punten opleverde. Gittens sloot haar meerkamp af met een totaal van 6.418 punten. In de reeksen van de hoge horden bij de vrouwen liet Tonea Marshall een stevige 12″52 optekenen. Eliud Kipsang liep in de reeksen van de 1500m solo naar 3’36″60. Athing Mu imponeerde tijdens de kwalificaties van de 400m met een bijzonder vlotte 50″04.