Het wordt hopelijk het eerste en meteen ook laatste BK indoor in coronatijden, maar de zelfs geen 50 atleten in Louvain-la-Neuve leverden wel kwaliteit af. Er vielen maar liefst vijf EK-limieten te noteren. Fanny Smets en Merel Maes veegden Belgische records van de tabellen én een aantal atleten maken na vandaag ook kans om opgevist te worden voor het EK indoor. Daarnaast krijgen de aflossingsploegen op de 4x400m voor het EK stilaan vorm. 

Eline Berings kreeg in het Centre Sportif de Blocry tijdens het eerste BK indoor AC in Louvain-la-Neuve twee kansen om zich nog van het EK indoor te verzekeren. Berings, die na de IFAM Indoor af te rekenen kreeg met een kleine hamstringblessure, kon pas vrijdag voor het eerst pijnvrij lopen. Dat was ook zichtbaar tijdens de reeksen, waarin ze met 8″30 niet in de buurt van de gevraagde 8″10 voor het EK indoor kwam. In de finale tapte de atlete van RCG echter uit een ander vaatje. Na een kanonstart moest ze nipt de duimen leggen voor Anne Zagré, die het haalde in 8″09. De tijd van Berings werd 8″12, twee honderdsten boven de limiet. De atlete was duidelijk geëmotioneerd na haar laatste BK-finale in zaal, zeker omdat ze een positieve lijn ziet in haar prestaties. “Als ik na vijf dagen niet lopen dit kan tonen, dan weet ik dat ik meer in mijn mars heb binnen twee weken. Ik heb me in het verleden al bewezen op kampioenschappen en hoop dat ik daardoor een kans maak om opgevist te worden voor het EK. Dat betekent echter niet dat ik me ga vastpinnen op een mogelijke deelname, aangezien het niet meer in mijn handen ligt. Het was geen perfecte race in de finale, waardoor ik weet dat die progessiemarge er zeker nog is”, aldus Berings.

Eline Berings na afloop van het BK indoor – Foto: Quinten Lafort

Op de vlakke 60m maakte Rani Rosius gebruik van de reeksen en finale om twee degelijke wedstrijden af te werken tijdens een stevige trainingsweek. Rosius noteerde respectievelijk 7″38 en 7″39. Haar PR van 7″27 wil de Limburgse maar wat graag aanscherpen op het EK indoor. Merel Maes zorgde letterlijk voor één van de hoogtepunten van de dag door in het hoogspringen zomaar even over 1m91 te wippen. Maes verbeterde zo haar eigen BR bij de scholieren met drie centimeter en mag zich de zesde performer aller tijden noemen. Meer over haar uitzonderlijke hoogspringcompetitie leest u hier. Ook Fanny Smets was in het polsstokspringen goed voor een BR. Smets vloog over 4m53 en sprokkelde zo kostbare punten voor de wereldranking die haar richting Tokio kan helpen, daarover leest u hier meer. Zowel Maes als Smets mogen overigens nog hopen op een deliberatie voor het EK indoor. Daarover volgt dinsdag in principe meer nieuws. Bij de mannen in het hoogspringen vloog Thomas Carmoy over 2m25. De ‘Carolo’ legde de lat vervolgens op 2m30, maar dat bleek nog een tikkeltje te hoog gegrepen, al waren zijn pogingen zeker verdienstelijk. Carmoy was al sinds vorige week zeker van een deelname aan het EK indoor.

Thomas Carmoy – Foto: Quinten Lafort

Cynthia Bolingo verzekerde zich tijdens de 400m van een individueel ticket naar het EK in zaal. De Belgian Cheetahs deden in het algemeen een goede zaak richting Torun, aangezien de gemiddelde chrono van de snelste vier teamleden nu 53″15 bedraagt. Over de limietrace van Bolingo en de sterke collectieve prestatie kan u hier meer lezen. Bij de heren was het vooral uitkijken naar het duel tussen Dylan Borlée en uitdagers Christian Iguacel en Alexander Doom. Het trio kwam gelijktijdig naar binnen bij het ingaan van de slotronde. Borlée tikte Iguacel aan en was daardoor even uit zijn ritme. Iguacel leek op weg naar de titel, maar dat was zonder een sterk oprukkende Doom gerekend, die in de slotmeters op en over Iguacel naar de eerste plaats liep in 47″00. De atleet van AVR behaalde opnieuw een PR en mag zich daardoor zonder twijfel opmaken voor het EK indoor met de Belgian Tornados. Iguacel evenaarde zijn PR met 47″16, Borlée moest vrede nemen met een magere 48″64 nadat hij uitbollend over de meet kwam.

“Volgens mij heb ik nu toch wel genoeg getoond om deel uit te maken van de EK-selectie. Het lijkt me duidelijk dat ik het niveau heb om een kans te krijgen, al blijft het afwachten. Ik ben vooral supertevreden met mijn wedstrijd van vandaag en de progressie die ik de afgelopen weken gemaakt heb”, vertelde Doom. Als het van Jacques Borlée afhangt, dan krijgt Doom zeker een plaatsje bij de Belgian Tornados. Doom vervoegt in dat geval de drie broers Borlée en Julien Watrin of Robin Vanderbemden, die de 200m op zijn naam schreef in 21″22. Een babbel tussen de coach van de Tornados en de coach van het duo, François Gourmet, moet morgen voor opheldering zorgen. Anders bestaat de kans dat ook Iguacel nog richting Torun mag afzakken. Een deelname aan het EK indoor in het geval van Jonathan Sacoor lijkt uitgesloten, aangezien Sacoor zich vorige week plaatste voor de NCAA-finale met het team op de 4x400m van zijn universiteit in Tennessee. Imke Vervaet haalde het zoals verwacht op de 200m in een degelijke 23″52. Het BR van Hanna Mariën (23″39) kwam niet in gevaar.

Dylan Borlée – Foto: Quinten Lafort

De 1500m bij de heren kreeg een onverwachte wending, aangezien het niet het verwachte duel tussen Oussama Lonneux en Ismael Debjani werd, maar wel tussen jonge leeuwen Tim Van de Velde en Ruben Verheyden. Die laatste haalde het in een pittig sprintje van Van de Velde, die het kopwerk grotendeels voor zijn rekening had genomen. Verheyden finishte in 3’46″15, op de voet gevolgd door Van de Velde en een te laat komende Lonneux in respectievelijk 3’46″33 en 3’46″40. De 800m bij de vrouwen leverde twee EK-limieten op voor Renée Eykens en Elise Vanderelst. Over die wedstrijd kan u hier meer lezen. Bij de mannen kreeg Eliott Crestan in extremis toch nog het gezelschap van een tempomaker, aangezien Camille Snyders zich geroepen voelde. Snyders leverde, ondanks twee 60m’s en een 200m in de benen, proper haaswerk af. Crestan moest de laatste 400m alleen afwerken, maar dat weerhield er hem niet van om een mooie 1’46″83 te noteren. In totaal dook de Belgische recordhouder dit seizoen in elk van zijn drie wedstrijden onder de EK-limiet.

Het limietenfeestje was echter nog niet gedaan in Louvain-la-Neuve, aangezien de 3.000m bij de mannen met Michael Somers en John Heymans toch wel twee kanshebbers voor het EK aan de start kreeg. Heymans zorgde voor de verrassing van de dag door na mooi tempowerk van Tim Van de Velde en Thomas Vanoppen het af te maken. Zowel Heymans als Somers doken onder de EK-limiet, waarover u hier meer kan lezen.

John Heymans – Foto: Quinten Lafort