Twee landgenoten zijn op de afsluitende 3.000m van het BK indoor nog onder de EK-limiet gedoken. John Heymans en Michael Somers rekenden op tempowerk van Tim Van de Velde en Thomas Vanoppen, vervolgens mocht het duo zelf aan de bak in de slotkilometer. Daarin toonde Heymans zich eerder verrassend de sterkste. De atleet van DCLA snelde naar zijn beste 3.000m ooit en dook met 7’51″71 onder de EK-limiet van 7’53″18. Somers, die vorige week al goed was voor de limiet op de 1500m, dook eveneens onder die chrono met 7’52″67. Isaac Kimeli en Robin Hendrix waren al zeker van hun ticket naar Torun op de 3.000m.

De afsluitende 3.000m bij de mannen op het BK heeft dan toch nog EK-limieten opgeleverd. Op papier werd het vooral uitkijken naar Michael Somers, die vorige week al goed was voor de limiet op de 1500m. Naar de vorm van John Heymans was het gissen, maar tijdens de wedstrijd bleek al snel dat de DCLA-atleet niet onaardig voor de dag kwam. Het duo kon overigens rekenen op Tim Van de Velde, die eerder op de dag al tweede werd op de 1500m en Thomas Vanoppen. Net voor het ingaan van de slotkilometer was het de beurt aan Heymans om het tempo de hoogte in te jagen. Hij slaagde in zijn opzet en kreeg Somers mee, maar die laatste kon niet antwoorden op de versnelling van Heymans. De verrassing van de dag klokte af na 7’51″71 en mag zich daardoor opmaken voor het EK indoor in Torun. Somers bleef met 7’52″67 ook onder de EK-limiet, maar aangezien Isaac KimeliRobin Hendrix en Heymans sneller gingen, moet de atleet van LYRA van start gaan op de 1500m.

“Ik kwam met veel onzekerheid en stress aan de start, ondanks dat ik weet dat ik na een wedstrijd meestal een topgevoel ervaar. Het plan was eigenlijk dat Michael Somers voor de limiet ging. Hij had de tempomakers geregeld en de bedoeling was dat hij in de slotronde over mij zou gaan. Ik hoorde echter in die laatste ronde dat we op koers waren voor de limiet en dan ben ik er vol voor gegaan. Dit is een kers op de taart na een bijzonder stevige winter op trainingsvlak. Vandaag voelde gemakkelijker aan dan mijn trainingen. Die limiet komt compleet onverwacht, maar het is gewoon top. Het EK stond niet in mijn agenda gepland, aangezien ik na het BK  veldlopen even rustig aan mocht doen. Die plannen zal ik moeten herbekijken”, vertelde Heymans na afloop.

“Dit voelt absoluut niet aan als een revanche. Samen met mijn team heb ik een supergoede winter achter de rug. Er zijn de afgelopen weken zaken gebeurd die niet per se consequent waren, maar dat is eigen aan ons land. Dat heeft me gestoord en dan ben ik vorige week maar gewoon een 1500m voor de fun gelopen en alles viel op de plaats toen. Mijn favoriete afstand kan ik op het EK echter niet lopen. Vooraf had ik echter voor twee EK-limieten getekend. Ik wist dat ik stappen gezet had en het feit dat die er ook in wedstrijden eruit komen, is des te mooier. Op 1500m liep ik nooit enorm goed, maar dankzij die trainingen richten een 3.000m voelen snellere tempo’s comfortabeler aan. Mijn doel is toch om zeker door te stoten naar een volgende ronde. Het wordt mijn eerste seniorenkampioenschap op het allerhoogste niveau, dus het wordt niet vanzelfsprekend. Er kan vanalles gebeuren, maar die twee limieten bewijzen dat ik zowel qua basis als qua snelheid dik in orde ben”, klonk het bij Somers.