De Belgian Cheetahs zullen onze landskleuren in principe niet verdedigen op het EK indoor. Na het BK van gisteren zag het er nochtans goed uit voor het aflossingsteam op de 4x400m, maar dat was zonder de Italiaanse en Duitse dames gerekend die eveneens dit weekend hun nationale kampioenschappen afwerkten. Nederland was met een gemiddelde chrono van 51″96 buitenschot. Zowel de Italianen als Duitsers doen na vandaag met respectievelijk 52″82 en 53″11 beter dan de 53″15 van de Cheetahs. Ook het Franse team deed al beter dan ons land, maar gaf eerder aan niet deel te nemen aan het EK. 

De EK-kansen van de Belgian Cheetahs zijn als sneeuw voor de zon gesmolten. Gisteren had het kwartet, mede dankzij een EK-limiet van Cynthia Bolingo en PR’s voor Hanne Maudens en Paulien Couckuyt, nog een goede beurt gemaakt op het BK, maar de opgetelde chrono blijkt dan toch niet voldoende voor het EK in Torun. De Cheetahs waren namelijk goed voor 53″15. Nederland was dankzij de knaltijden van Femke Bol en Lieke Klaver al zeker van een plaatsje richting het EK met een gemiddelde tijd van 51″96. Voor de overige plaatsen beloofde het een strijd vanop afstand te worden tussen Duitsland, Italië en ons land. Zowel de Duitsers als Italianen hebben zich het afgelopen weekend nog verbeterd tot respectievelijk 52″82 en 53″11, waardoor de EK-kansen van de Cheetahs zo goed als naar nul herleid worden. Ook het Franse team noteerde een snellere tijd in totaal, maar de Franse federatie FFA gaf eerder aan geen ploeg af te vaardigen.

OekraïneGroot-Brittannië en gastland Polen waren al zeker van hun plaats op het EK. De enige kans voor de Cheetahs om alsnog naar Torun af te zakken, is als Duitsland of Italië beslist om geen kwartet af te vaardigen naar het EK in zaal. Al lijkt die kans héél onwaarschijnlijk. Het wordt in dat geval het eerste internationale kampioenschap dat het Belgische team zal missen sinds een reeks die op het EK in Berlijn begon, gevolgd door een deelname aan het EK indoor, de World Relays en het WK in Doha. Het missen van het EK indoor heeft geen invloed op het eerder behaalde ticket voor de Olympische Spelen in Tokio.