Meerkamper Jente Hauttekeete heeft voor een ongelofelijke stunt gezorgd op de meerkamp in Frankfurt. De jonge atleet van KAAG werkte een ijzersterke tweedaagse af en kwam tot een fabuleus eindresultaat van 6.062 punten. Daarmee doet hij maar liefst 78 punten dan het huidige wereldrecord bij de junioren dat op naam stond van Eusebio Caceres. De Spanjaard kwam in 2010 tot 5.984 punten waardoor Hauttekeete de eerste junior ooit is die boven de 6.000 punten uitkomt. 

Jente Hauttekeete mag zich vanaf vandaag de trotse eigenaar van een wereldrecord noemen. De meerkamper toonde in het verleden al meermaals dat hij over een flinke dosis talent beschikt. Indoor kwam hij al tot een fraaie 5.582 punten. Vervolgens verbeterde hij afgelopen zomer, nota bene in barre weersomstandigheden, het Belgisch record bij de junioren. Met zijn puntentotaal van 7.833 pronkte hij als eerstejaars junior op de vijfde plaats op de Europese ranking van 2020 binnen zijn leeftijdscategorie.

Dit weekend trok de jonge meerkamper naar het Duitse Frankfurt voor zijn eerste zevenkamp van het seizoen. De toon was meteen gezet, want op het eerste nummer van de meerkamp, de 60m, evenaarde Hauttekeete zijn persoonlijk record. In het verspringen ging het de Gentenaar eveneens voor de wind. Zijn PR van 6m99 werd met zomaar even 34cm aangescherpt. Hauttekeete leek niet te stoppen en knoopte vervolgens aan met een dik persoonlijk record in het kogelstoten. Het meerkamptalent stootte zijn gewicht naar een knappe 15m64, bijna exact een halve meter voorbij zijn verste worp ooit. Tenslotte stond er op dag één nog het hoogspringen op de agenda. Daar steeg Hauttekeete letterlijk en figuurlijk boven zichzelf uit. De atleet zweefde over een hoogte van 2m10, goed voor een verbetering van zijn record met acht centimeter. Binnen zijn leeftijdscategorie waren er dit seizoen in Europa slecht twaalf atleten die hoger gingen.

De records vlogen Hauttekeete rond de oren waardoor er na dag één plots ook sprake was van het wereldrecord. Tot op vandaag stond dat met 5.984 punten op naam van Eusebio Caceres. Onze landgenoot lag met zijn 3.476 punten na vier proeven namelijk amper 47 punten achter op schema. Caceres, die gisteren nog niets vermoedend tijdens de IFAM Indoor naar 7m45 sprong in de verspringbak, mocht terecht beginnen vrezen.

De tweede dag begon met de 60m horden. De Belgische juniorenrecordhouder in openlucht kon voor één keer eens niet beter doen dan ooit tevoren, al deed hij het allesbehalve slecht. De alleskunner klokte een tijd van 8″06, wat amper twee luttele honderdsten boven zijn PR is. De weg naar het wereldrecord lag nog steeds open. In het polsstokspringen was Hauttekeete niet meer te stoppen. Zijn persoonlijk record van 4m50 ging makkelijk voor de bijl en werd met maar liefst twintig centimeter bijgesteld.

Het kwam dus enkel nog aan op de afsluitende 1.000m. 2’54″10 was de tijd die onze landgenoot nodig had om het wereldrecord op zijn naam te schrijven. Met een besttijd van 2’53″51 was dit op papier een haalbare kaart. Hauttekeete deed ook bij de zevende discipline wat hij eigenlijk al het hele weekend deed: zichzelf continu overtreffen. Het rastalent spaarde zichzelf niet en knalde naar 2’46″71. Het wereldrecord op de zevenkamp was binnen! Hauttekeete sprokkelde over de zeven disciplines maar liefst 6.062 punten en is zo de eerste junior ooit die boven de 6.000 punten uitkomt. Jaan Bal, die in 2019 het Belgisch record op zijn naam schreef met 5.820 punten, is zijn record logischerwijs eveneens kwijt. Ter vergelijking: Kevin Mayer, de huidige wereldrecordhouder op de tienkamp bij de senioren, schuift nu op van plaats drie naar plaats vier op de wereldranglijst aller tijden bij de junioren. De Fransman kwam als junior tot 5.872 punten.

Er werd al meermaals gesproken over een landgenoot die het wereldrecord op de zevenkamp zou aanscherpen. Nu is het zover, al draagt de kersverse wereldrecordhouder de naam Jente Hauttekeete en niet Nafi Thiam.