Ryan Crouser heeft voor een unicum gezorgd. De Amerikaan was bij zijn eerste worp van het jaar in het Amerikaanse Fayetteville goed voor een indoor-WR. Crouser stootte zijn kogel maar liefst 22m82 ver, goed voor een verbetering van het WR in zaal met 16 centimeter. De olympische kampioen was met 22m60 al de tweede performer aller tijden. Nu neemt hij de fakkel dus over van zijn landgenoot Randy Barnes.

Na 24 dagen in 2021 zijn al twee WR’s gesneuveld. Ryan Crouser had op eigen bodem in het Amerikaanse Fayetteville genoeg aan welgeteld één worp om de beste prestatie aller tijden in zaal neer te zetten. De 28-jarige Amerikaan was namelijk goed voor een onwaarschijnlijke openingsworp van maar liefst 22m82, waarmee hij zomaar even 16 centimeter beter doet dan het WR van zijn landgenoot Randy Barnes in 1989. De regerende olympische kampioen spreekt al jaren van WR’s met de kogel en heeft nu dus alvast één record beet. Outdoor moet hij echter voorbij 23 meter om Barnes, geen onbesproken figuur door positieve dopingtesten op anabolen, te onttronen. Na die fenomenale eerst worp ging Crouser ook voorbij het voormalige WR in zijn derde poging met 22m70.

“Ik was heel zenuwachtig omdat ik héél veel energie had, maar al lang zat te wachten op wedstrijden. Onze discipline kent zo’n hoog niveau, waardoor dit des te meer deugd doet. Het voelt alsof er meer in de tank zit, dus ik ben blij om drie keer voorbij 22 meter te gaan. Ik denk dat het de komende tijd nog verder kan gaan als alles meezit, zeker als ik wat minder trainingsarbeid verricht in vergelijking met de voorbije weken”, aldus de kersverse wereldrecordhouder.

Crouser was niet de enige Amerikaan die zich vroeg liet opmerken in Fayetteville. Ook wereldkampioen op de 110m horden, Grant Holloway, toonde meteen wat hij waard was door in de reeksen van de 60m horden naar een verschroeiende 7″38 te snellen. In de finale ging de Amerikaan nog drie honderdsten sneller, ondanks een mindere start. Hij evenaarde met 7″35 zijn eigen Amerikaans record tijdens een seizoensopener. “Ik hoopte stiekem op een snellere tijd, maar er komen nog afspraken aan”, aldus de wereldkampioen.   Op de 60m zonder hindernissen dook Trayvon Bromell als eerste in 2021 onder 6″50 met 6″48. Fred Kerley stelde ondanks een losse veter niet teleur op de 400m met een snedige 45″03. Kerley wil de komende weken een gooi doen naar het WR van zijn landgenoot Kerron Clement (44″57). Op de eerder ongebruikelijke 300m in zaal dook Gabby Thomas de top tien aller tijden binnen met 35″92, goed voor de zesde chrono aller tijden.

Uitslagen van de eerste ‘American Track League’ in Fayetteville kan u hier bekijken.