Noor Vidts heeft in het Franse Aubière niet teleurgesteld tijdens haar eerste meerkamp van het jaarVidts verbeterde namelijk haar PR op de vijfkamp in Frankrijk met 36 punten tot 4.665 punten. Op die manier is onze landgenote niet alleen de voorlopige wereldleider op de vijfkamp, maar ook zo goed als zeker van het EK in Torun. Mits een evenaring van dat PR maakt ze in Polen kans op een medaille. Bij de mannen viel Jean Baptiste-Nutte uit na de eerste dag door een zware achillespeesblessure. Benjamin Hougardy werd daardoor de beste landgenoot, voor Niels Pittomvils. 

Noor Vidts is aan haar atletiekjaar 2021 met een heuse knaller begonnen. Vidts kwam in het Franse Aubière in actie voor een vijfkamp. De atlete van VAC stelde niet teleur door haar dag te starten met 8″33 op de 60m horden, een zucht boven haar PR. In het hoogspringen vloog ze over 1m82. Door gebrek aan westrijdritme en een vroege aanvangshoogte wilde het op 1m85 niet lukken. In het kogelstoten maakte Vidts geen al te goede beurt met 12m94, maar die situatie zette ze meer dan recht dankzij een PR van 6m42 in het verspringen. Ook in de afsluitende 800m ging het onze landgenote voor de wind. Ze liep een tactisch sterke wedstrijd en snelde in de slotronde voorbij de kop van de wedstrijd. Met een eindtijd van 2’14″30 deed ze een hap van bijna twee seconden uit haar PR. Die vijf proeven resulteerden in een eindtotaal van maar liefst 4.665 punten, of 36 meer dan haar PR van vorig jaar.

Vidts doet op die manier ruim beter dan de beste wereldjaarprestatie van de Amerikaanse Erin Marsh, goed voor 4.185 punten. Daarnaast verstevigt ze ook haar eigen derde plaats op de ranking aller tijden in België. Haar eindtotaal betekent ook zo goed als zeker een ticket naar het EK in Torun, waar ze mits een evenaring van die score als medaillekandidaat mag gerekend worden. Bij de mannen op de zevenkamp was Benjamin Hougardy de beste landgenoot met een puntentotaal van 5.763, een verbetering van zijn PR met bijna 200 punten. Niels Pittomvils moest het met 19 punten minder doen dan de trainingsmakker van Kevin Mayer. De winnaar van het weekend bleek echter Rik Taam, die goed was voor 6.001 punten. Vorige zomer was de Nederlander al goed voor een score boven 8.000 punten app eigen bodem. Voor onze landgenoot Jean-Baptiste Nutte was er gisteren minder nieuws. Nutte sloot de eerste dag in Aubière als leider af na onder meer een PR met de kogel, maar scheurde bij een poging op 2m07 in het hoogspringen zijn achillespees volledig af. Nutte zal daardoor niet meer in actie komen dit jaar.

Eerder deze week raakte bekend dat Nafi Thiam nog altijd kan deelnemen aan het EK op de vijfkamp indien ze dat wenst. Thiam behoort tot de zes namen die voorlopig ingeschreven staan. Die zes namen worden aangevuld met zes beste performers van het moment, waar de 24-jarige Vidts dus nu op één staat. De Britse wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson komt in elk geval niet in actie op het EK.