Het optimisme van IOC-voorzitter Thomas Bach rond de Olympische Spelen van volgende zomer in Tokio wordt gedeeld door de delegatieleider van Team Belgium, Olav Spahl. Als het van Spahl afhangt, dan is de kans 90% dat de met een jaar uitgestelde Spelen kunnen plaatsvinden. Dat deelde de delegatieleider mee tijdens een videoconferentie. Zes Belgische atleten en drie teams zijn alvast gekwalificeerd voor atletiek op de Spelen.

De afgelopen weken werd er ondanks de aanhoudende coronacrisis met veel optimisme gecommuniceerd in verband met de Olympische Spelen van volgende zomer in Tokio. Thomas Bach, voorzitter van het IOC, zei zelfs na een recent bezoek aan de Japanse hoofdstad dat de Spelen zeker zullen plaatsvinden. De Duitse voorzitter kan alvast op steun rekenen uit Belgische hoek, aangezien Belgische delegatieleider Olav Spahl zich achter het IOC schaarde. Spahl is optimistisch aangezien er zelfs in de woelige coronatijden sprake is van internationale kampioenschap op het allerhoogste niveau. Al zit de delegatieleider ook met een aantal vragen. “Zullen het effectief Olympische Spelen zijn, of gaan we het eerder hebben over olympische competities? Er blijft een bepaalde onzekerheid, maar ik denk dat er 90% kans is dat de Spelen kunnen plaatsvinden volgende zomer”, aldus Spahl tijdens de videoconferentie.

De vraag wordt ook of er in augustus volgend jaar sprake zal zijn van een coronavaccin dat voor iedereen beschikbaar is. Een algemene vaccinatieplicht voor atleten op de Spelen komt er alvast niet. Bij Team Belgium wordt het toekomstige vaccin aangeraden, maar evenmin verplicht. Binnen het lokale organisatiecomité in Tokio gingen alvast stemmen op om het verblijf van atleten in het olympisch dorp te beperken tot het hoogst noodzakelijke. De afgelopen dagen was er ter vervanging van de geplande olympische stage in het Turkse Belek een digitaal alternatief, waaraan maar liefst meer dan 150 atleten en coaches deelnamen. Het BOIC mikt in Tokio op 20 plaatsen in de top acht. Op de vorige Spelen in Rio was atletiek goed voor drie zo’n plaatsen met het goud van Nafi Thiam, de vierde stek voor de Belgian Tornados en een achtste plaats voor Thomas Van der Plaetsen. Die laatste doet in principe op 18 en 19 december een gooi naar de olympische limiet op de tienkamp op het eiland La Réunion in het gezelschap van onder meer Kevin Mayer. Op 6 december mikken Soufiane BouchikhiNina Lauwaert en Hanne Vebruggen op een olympisch ticket op de marathon in Valencia.

Onderstaande Belgen zijn al zeker van een deelname aan de Spelen.

Isaac Kimeli 5.000m
Bashir Abdi Marathon
Koen Naert Marathon
Ben Broeders Polsstokspringen
Hanne Claes 400m horden
Nafi Thiam Zevenkamp
Belgian Tornados 4x400m
Belgian Cheetahs 4x400m
Belgian mixed relay team 4x400m