Er is sprake van een opvallende wending in de zaak rond voormalig olympisch 1500m-kampioen Taoufik Makhloufi. De bewuste sportzakken van de Algerijn, waarin producten teruggevonden werden die op dopinggebruik kunnen wijzen, werden ontdekt door de Fransman Jimmy Gressier. De meervoudige Europese kampioen in het veld bij de beloften en Europees recordhouder op vijf kilometer doorzocht de zakken van Makhloufi in de hoop om een paar spikes te vinden, maar stuitte op een halve apotheek. Dat meldt de Franse krant L’Équipe. Intussen reageerde Gressier zelf op sociale media over de zaak.

Eerder al verscheen er nieuws rond het feit dat voormalig olympisch kampioen Taoufik Makhloufi in nauwe schoentjes zou zitten na een vondst van enkele sportzakken in het Franse sportcentrum l’INSEP. In die zakken zouden onder meer benodigdheden zitten om injecties toe te dienen. Een artikel in de Franse krant LÉquipe bracht aan het licht dat de bewuste sportzakken doorzocht werden door niemand minder dan Jimmy Gressier, de Europese recordhouder op de vijf kilometer op de weg en drievoudige Europees veldloopkampioen bij de beloften. Gressier deed de vondst op 21 augustus, naar eigen zeggen omdat hij nieuwsgierig was naar een bepaalde prototype spikes van zijn sponsor Nike.

“Hallo iedereen. Ik wil graag reageren op enkele lachwekkende reacties die ik krijg in navolging van het artikel van LÉquipe. Ik heb inderdaad de zakken van Taoufik Makhloufi doorzocht. Ik dacht in de zakken, die al maanden voor dood waren achtergelaten, speciale prototypes van spikes te vinden en was nieuwsgierig. Tot mijn eigen verbijstering vond ik echter een karrenvracht aan medische producten terug, voldoende om een ziekenhuis te bevoorraden”, begint de Fransman. “Het is straf dat ik hier beschouwd word als valsspeler, terwijl we in een wereld leven waarin dat niet het geval is. Ik heb inderdaad een zak doorzocht die niet de mijne was en ben niet trots op dat idee, maar mijn vondst heeft wel het een en ander aan het licht gebracht”, verduidelijkt hij.

“Ik snap dat Algerijnse atletiekfans boos reageren, aangezien Makhloufi in eigen land op handen gedragen wordt, maar ik ben hier niet de schuldige. Wat ik aantrof, zijn zaken die kunnen wijzen op dopingpraktijken, waardoor ik tevreden ben dat ik het gevonden heb als voorstander van een propere sport. Ik beweer niet dat het dopingproducten an zich zijn, maar wel dat doperen mogelijk is aan de hand van de producten. Als zo’n lading producten nodig is om te top te bereiken, dan wil ik liever niet op de Olympische Spelen staan”, klinkt het bij atleet. “In mijn ogen is het belangrijk dat we onze mond durven opentrekken, zeker als het gaat over de bedriegers die onze sport in de steek laten. Wij moeten ons telkens verdedigen als iemand betrapt wordt”.

“Ik zeg niet dat Makhloufi zich gedopeerd heeft, want hij heeft geen positieve test afgelegd, maar wat ik zonder schroom kan zeggen, is dat in het bezit was van de middelen om vals te spelen. In mijn omgeving zeggen veel mensen dat hij zeker en vast doping gebruikt, maar dank gaan ze hem wel stuk voor de stuk de hand schudden. Als je denkt dat iemand de sport bedriegt, dan moet je niet hypocriet zijn. Maak dan maar duidelijk dat hij of zij geen plaats krijgt in de sportwereld. Je mag het hen laten voelen”, besloot de 23-jarige atleet. Vervolgens deelde Gressier ook foto’s van wat hij terugvond. Op het eerste gezicht zijn er echter geen verboden middelen te zien op die beelden. Voorlopig is het wachten op meer nieuws rond het onderzoek dat gevoerd wordt naar Makhloufi naar aanleiding van de vondst in l’INSEP.