De Amerikaanse spurtbom Christian Coleman is door de Athletics Integrity Unit van World Athletics voor twee jaar geschorst. De regerende wereldkampioen op de 100m krijgt die straf na het missen van drie dopingcontroles in 2019. Door die schorsing, die op 13 mei 2020 met terugwerkende kracht is ingegaan, zal de 24-jarige atleet ontbreken op de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Vorige week nog werd Salwa Eid Naser, ook een wereldkampioen van Doha, gratie verleend omdat er bij één van haar gemiste controles sprake was van een fout door de dopingjager in kwestie. Coleman heeft intussen via zijn manager meegedeeld dat hij in beroep gaat tegen de beslissing.

De schorsing voor Christian Coleman kwam niet als een donderslag bij heldere hemel. “The Curious Case of Christian Coleman” sleept al meer dan een jaar aan, nadat de 24-jarige Amerikaan vorig jaar in de aanloop naar het WK in Doha in opspraak kwam na het missen van drie dopingcontroles. De snelste man ooit op 60m  kreeg toen hulp uit onverwachte hoek, namelijk van het WADA. USATF en het USADA hadden de atleet al aan de kant geschoven voor het WK in Doha, maar door enkele juridische kunstgrepen verscheen de pocketsprinter alsnog aan de start van dat WK. Hij liet geen spaander heel van de concurrentie, maar de omstandigheden waarin hij zijn eerste wereldtitel in openlucht behaalde, waren zonder meer twijfelachtig te noemen.

Het toptalent leerde echter niet uit zijn fouten en zou in de kerstperiode opnieuw een fout begaan die hem nu bijzonder duur komt te staan. Coleman mistte een controle omdat hij naar eigen zeggen kerstinkopen aan het doen was. Dat nieuws werd midden juni openbaar gemaakt. De atleet maakte toen veel misbaar in verband de manier waarop hij was behandeld na afloop van zijn gemiste test. Aan de hand van winkelrekeningen probeerde hij zijn gelijk te halen, maar daar moest de AIU van World Athletics niks van weten. De zesde performer aller tijden op de 100m en gedoodverfde favoriet op die afstand in Tokio zal de Spelen dus vanuit zijn luie zetel moeten volgen, aangezien hij tot 13 mei 2020 niet in actie mag komen. In principe kan de topsprinter de komende 30 dagen nog in beroep gaan tegen de beslissing bij het Hof van Arbitrage voor Sport (TAS), maar of dat ook zal gebeuren, is maar zeer de vraag. De geloofwaardigheid van de Amerikaan werd het afgelopen jaar al meermaals in vraag gesteld. Tijdens het onderzoek zou hij zich bijzonder apathisch hebben gedragen, dat valt ook te lezen in het rapport dat de AIU gepubliceerd heeft.

De schorsing van Coleman levert een statistiek op die gewoonweg intriest genoemd moet worden. Van de snelste 50 prestaties op de 100m werden er slechts 15 neergezet door een atleet die zuiver was, of nooit in opspraak kwam. Die 15 prestaties staan op naam van Usain Bolt.

UPDATE: Coleman gaat in beroep

Emmanuel Hudson, de manager van Christian Coleman, heeft bekend gemaakt dat de sprinter in beroep gaat en dus naar het Hof van Arbitrage voor Sport (TAS) trekt om de beslissing rond zijn schorsing aan te vechten.