World Athletics hoopt volgend jaar het WK voor junioren in Nairobi te organiseren in de nasleep van de Olympische Spelen in Tokio. Van 17 tot en met 22 augustus 2021 moeten de beste junioren wereldwijd verzamelen in de Keniaanse hoofstad voor hun WK, dat oorspronkelijk begin juli van dit jaar gepland stond. Voor het WK veldlopen, dat in maart 2021 gepland staat in het Australische Bathurst, wordt gezocht naar een alternatieve datum.

Het WK voor junioren stond oorspronkelijk van 7 tot en met 12 juli gepland, maar daar stak het coronavirus zoals in vele gevallen een stokje voor. World Athletics ging vervolgens op zoek naar een alternatieve datum, maar als snel bleek 2020 onmogelijk. Het WK voor atleten onder 20 jaar verhuist daardoor naar augustus volgend jaar, één week na de Olympische Spelen van Tokio. Van 17 tot en met 22 augustus 2021 mogen de beste junioren wereldwijd aan de bak in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Het uitstel met één jaar is een spijtige zaak voor atleten geboren in 2001, aangezien zij volgend jaar niet langer tot die bewuste categorie behoren. Van een gunstregime voor de atleten die uit de boot vallen, is geen sprake. Het EK voor junioren staat volgend jaar gepland van 15 tot en met 18 juli in Tallinn.

“De impact van de coronacrisis maakt het voor ons zeker niet gemakkelijk om een planning voor de komende jaren op te maken. We proberen echter de betrokken landen, federaties en organisaties de nodige zekerheid te bezorgen in deze onzekere tijden. We geloven dat de nieuwe momenten voor topwedstrijden geschikt zijn om atleten wereldwijd te laten schitteren”, verduidelijkte Sebastian Coe, de voorzitter van World Athletics.

WK veldlopen zoekt naar alternatieve datum

Het WK veldlopen staat in principe gepland op 20 maart 2021 in het Australische Bathurst. De organisatie is echter in samenspraak met World Athletics op zoek naar een alternatief, aangezien Australië voor onbepaalde duur de grenzen gesloten houdt. Aan een annulatie wordt niet gedacht, aangezien de Australiërs maar al te graag een WK op eigen bodem willen organiseren. Volgend jaar staan in het voorjaar ook een EK en WK indoor op de planning.