De selectie voor het EK veldlopen doet stof opwaaien in de atletiekwereld. Tegenover 12 individuele mannelijke atleten in de Belgische selectie staan slechts één vrouw. Rutger Smith, topsportcoördinator bij de Vlaamse Atletiekliga (VAL), zetelde in de selectiecommissie van Belgian Athletics. Hij verdedigt de keuze van de commissie door te wijzen op het feit dat het niveau niet hoog genoeg ligt.

Belgian Athletics hanteert al enkele jaren het potentieel om top 20 te halen op het EK veldlopen als selectiecriterium. Daar is volgens topsportcoördinator van de Vlaamse Atletiekliga Rutger Smith niet aan voldaan, noch bij de elite, noch bij de beloften vrouwen. “We hebben analyses gemaakt en daaruit blijkt dat de vrouwen niet in de buurt komen van top 20. We hebben gekeken naar prestaties uit het verleden, de selectiecross in Roeselare en de wedstrijden van de voorbije weken. Nina Lauwaert, de winnares bij de vrouwen in Roeselare, is minder in vorm dan in 2018, en toen werd ze 22e op het EK. Dan is het moeilijk verdedigbaar om ze te sturen. Het niveau bij de vrouwen is gewoon niet hoog genoeg. Daar kan ik vrij duidelijk over zijn”, verduidelijkte de topsportcoördinator die in de selectiecommissie zetelde.

Ook het verhaal van Lander Tijgat, die zijn kansen zondag in rook zag opgaan door een uitgetrapte spike, kwam aan bod binnen de commissie. “Dat is zeker ter sprake gekomen, maar we hebben nu eenmaal een selectiewedstrijd en die is bepalend. Het is niet zijn schuld dat hij zijn schoen verloor en het is héél spijtig voor hem, maar het moet nu eenmaal gebeuren in de selectiewedstrijd. Op de trials in de Verenigde Staten sneuvelen er ook elk jaar grote favorieten. Dat is sport.”

Belgian Athletics houdt ook rekening met mogelijk coronabesmettingen bij geselecteerde atleten in de komende week. “In de categorieën waar we een team van vier hebben geselecteerd, hebben we ook aan de nummers vijf gevraagd om zich klaar te houden in geval van een positieve test bij een andere atleet”, besluit Smith. De deadline voor het doorgeven van de definitieve selectie aan organisator European Athletics is 2 december.

De selectiecommissie van Belgian Athletics bestaat uit volgende namen. Langs Vlaamse zijde (VAL): Rutger Smith, Jos Jacobs, Mieke Seminck en Gery Follens. Aan de andere kant van de taalgrens (LBFA): Jonathan N’Senga, Frédéric Kimmlingen, Daniel Hoffman en Thomas Lefebvre.

3 REACTIES

 1. Lander heeft door de schuld van een ander geen kans gehad om zich te bewijzen.
  Erg dat hij ondanks zijn superconditie niet meegenomen wordt.
  Wat doet het er toe om hier te reageren er veranderd toch niks!!!!!!!!!!!!!
  Zo je loopcarrière moeten afsluiten is met geen woorden te beschrijven.
  Arm Atletiekland

 2. Leen Meert, ik sluit me hier volledig bij aan.
  In de KBAB zitten technocraten, en geen mensen.
  Sprortieve groet.

 3. Motivatie voor de niet selectie van de dames:
  “We hebben analyses gemaakt en daaruit blijkt dat de vrouwen niet in de buurt komen van top 20. We hebben gekeken naar prestaties uit het verleden, de selectiecross in Roeselare en de wedstrijden van de voorbije weken. Nina Lauwaert, de winnares bij de vrouwen in Roeselare, is minder in vorm dan in 2018”.
  Bij de vrouwen was het blijkbaar niet alleen Roeselare waarmee rekening wordt gehouden. Bovendien heeft dhr. Smith, en met hem de selectiecommissie, een glazen bol. In deze bol kan hij de conditie van de dames analyseren en vergelijken. Zelfs met terugwerkende kracht naar 2018. Dat is wel heel straf.

  Motivatie voor de niet selectie van Lander Tijtgat:
  “Dat is zeker ter sprake gekomen, maar we hebben nu eenmaal een selectiewedstrijd en die is bepalend. Het is niet zijn schuld dat hij zijn schoen verloor en het is héél spijtig voor hem, maar het moet nu eenmaal gebeuren in de selectiewedstrijd.”
  Bij de heren was de glazen bol met zicht op de conditie van de atleten niet beschikbaar, enkel Roeselare telt als selectiecriterium, geen andere zaken worden in overweging genomen. van een contradictie gesproken.

  Hiervoor zijn slechts twee woorden van toepassing: amateurisme en discriminatie.
  En hoeveel bobo’s zijn geslecteerd voor een tripje naar Dublin?

Reacties zijn gesloten.