De atletiekkalender krijgt na een maandenlange pauze stilaan vorm. Onze podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ probeert in een onzekere periode zonder EK en Olympische Spelen voor troost te zorgen. In de vijfde en voorlopig laatste aflevering blikken we terug en vooruit met Paulien Couckuyt en Thomas Van der Plaetsen, twee Europese beloftekampioenen. Van der Plaetsen reisde afgelopen zondag vanuit Zuid-Afrika terug naar België, binnenkort zal hij zijn wedstrijdnummer weer opspelden. “Ik wil me zeker eens testen in de werpnummers, maar hoop ook op een tienkamp.”

De vijfde aflevering van de podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ is helemaal onderaan dit artikel te bekijken en beluisteren.

Thomas Van der Plaetsen heeft enkele pechjaren achter de rug. Blessures gooiden vaak roet in het eten, maar ook op andere vlakken zat het niet altijd mee. “Fysiek was ik vorig jaar het beste ooit, maar op wedstrijd wilde het precies nooit klikken”, legt Van der Plaetsen uit. “Op het EK indoor was ik een beetje ziek en daardoor viel dat kampioenschap in het water. Op het Zuid-Afrikaans kampioenschap was ik duidelijk goed in vorm, maar daar viel de wedstrijd stil door een elektriciteitspanne. Nadien heb ik mij in Talence met een slordige wedstrijd geplaatst voor het WK, maar door een lange wedstrijdperiode was ik echt wel oververmoeid. In de maand voor het WK heb ik door hamstringproblemen niet kunnen trainen, dus uiteindelijk mocht ik met een negende plaats nog blij zijn. Maar opnieuw was het een jaar waarin ik mijn potentieel niet volledig heb kunnen benutten.”

Door de strenge lockdownmaatregelen in Zuid-Afrika zagen de trainingen van Thomas Van der Plaetsen er de voorbije maanden anders uit dan gewoonlijk. De atletiekpiste was gesloten, maar in een werpring in de buurt kon hij samen met broer en coach Michael wel nog terecht. “Op vlak van kogel en discus zit ik echt wel in topvorm, ook al zijn we vooral technisch aan het werken. We hebben veel minder hard doorgeduwd op de loopnummers, zodat ik frisser was om vooruitgang te maken in de werp- en springnummers. Ik heb in de straat wel het loopwerk onderhouden door onder meer sprints bergop van 150 meter, maar dat was niet echt mijn favoriete training. Bij tienkamp train je vaak onder constante vermoeidheid, terwijl we nu vooral ontspannen en met veel goesting op technisch vlak hebben gewerkt.”

Op 1 augustus wordt het atletiekseizoen in eigen land op gang geschoten, ook Van der Plaetsen kijkt uit naar de eerste wedstrijden. “Het heeft lang geduurd vooraleer de kalender duidelijk werd. Ik heb zin om enkele wedstrijden af te werken, zeker in de werpnummers wil ik mij eens testen. Ik zou ook graag aan een tienkamp deelnemen, maar op dit moment zijn we er nog niet helemaal uit waar en wanneer. Ik heb al bijna vier maanden de atletiekpiste niet gezien, dus wellicht hou ik het half augustus op het Belgisch kampioenschap nog bij enkele afzonderlijke proeven.”

In december wordt de atleet van AC Deinze 30 jaar, maar hij denkt zeker nog niet aan stoppen. “In de atletiek ben je dan een beetje bij de ouderen, maar mijn lichaam voelt nog goed aan en ik merk geen verschil met toen ik nog jong was, 8 à 9 jaar geleden. Op vlak van records zet ik nog steeds stappen vooruit en ik heb nog te veel het gevoel dat er ruimte is voor verbetering. Na de Olympische Spelen en het WK in Eugene zullen we het jaar na jaar bekijken, maar ik denk niet dat ik mijn carrière ga beëindigen vooraleer ik 8.500 punten heb gescoord. Ik denk dat het wel duidelijk is dat er nog rek op zit, maar het moet allemaal eens samenkomen en in een meerkamp is dat blijkbaar niet zo gemakkelijk. Ik blijf geduldig doorwerken in de hoop dat alles eens in zijn plooi valt.”

En wat als de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio doorgaan, kan Van der Plaetsen dan meestrijden voor de medailles? “Mijn niveau zal nog een stuk omhoog moeten om dat realistisch te maken. Maar het kan altijd, kijk maar naar de EK’s in Amsterdam en Berlijn. In de werpnummers kan ik nog wel wat punten sprokkelen, dus hopelijk is deze coronaperiode op dat vlak een voordeel geweest.”

VIJFDE AFLEVERING

Bekijk en beluister hieronder het volledige gesprek met Paulien Couckuyt en Thomas Van der Plaetsen. Er wordt onder meer ook nog gesproken over hoe Van der Plaetsen in de meerkamp is terechtgekomen, wat belangrijk is bij de begeleiding van jonge en iets oudere atleten en wat je best (niet) eet op internationale wedstrijden. Bovendien is er een gastrol weggelegd voor Eline Claeys en Daniel Segers.

De overzichtspagina van alle afleveringen uit onze reeks ‘Van hier tot in Tokio’ vindt u hier.