Op 14 augustus staat met de Herculis EBS Meeting in Monaco de eerste Wanda Diamond League-meeting van het jaar gepland. De organisatie van de meeting laat niets aan het toeval over en kondigde al heel wat grote namen aan met onder meer Noah Lyles, Armand ‘Mondo’ Duplantis, Yulimar Rojas, Sifan Hassan en Joshua Cheptegei. Gisteren volgde een reeks nieuwe namen.

De Wanda Diamond League-meeting in Monaco moet op 14 augustus de herstart van een bijzonder jaar worden voor het circuit. Van een rangschikking en diamanten is deze zomer geen sprake, maar het hoge niveau van de wedstrijden blijft gegarandeerd. In tegenstelling tot de ‘Impossible en Inspiration Games’ in respectievelijk Oslo en Zürich is er in Monaco sprake van een volwaardige meeting, waarbij alle atleten op dezelfde locatie in actie komen.

De lijst namen voor 14 augustus zou zelfs in niet-coronatijden ronduit indrukwekkend zijn. Joshua Cheptegei wil na zijn WR op de vijf kilometer op de weg in Monaco eerder dit jaar op zoek naar de recordtijd van zijn teamgenoot Kenenisa Bekele op de 5.000m. Daarvoor moet Cheptegei wel een bijzonder grote hap van 20 seconden uit zijn PR doen, aangezien Bekele in 2004 goed was voor 12’37″35. Ook Henrik Ingebrigtsen en de Fransman Jimmy Gressier, die net zoals Cheptegei goede herinneringen heeft aan de vijf kilometer op de weg in Monaco dankzij een Europees record, verschijnen normaliter aan de start. Bij de vrouwen belooft de 5.000m ook voor spanning te zorgen met regerend wereldkampioene Hellen Obiri. De Keniaanse zal de winst echter niet cadeau krijgen, aangezien Sifan Hassan en Konstanze Klosterhalfen hun opwachting maken.

Joshua Cheptegei – Foto: NN Running Team

De 1500m zal ook vuurwerk opleveren, aangezien met Jakob en Filip Ingebrigtsen de beste Europeanen in actie komen. Kan de jongste van de broers en de regerende Europese kampioen, Jakob, voor het eerst onder de magische grens van 3’30 duiken in de dwergstaat? Bij de vrouwen staat een pittige 1000m op de planning met de Britse Laura Muir en de Oegandese 800m-wereldkampioene Halimah Nakaayi. Op de 3.000m steeple moet regerend wereld- en olympisch kampioen Conseslus Kipruto de show verzorgen. Hij zal voornamelijk Europees gezelschap krijgen, al is het nog wachten op concrete namen.

Op de sprintnummers pakt de organisatie uit met Noah Lyles, die in Monaco hopelijk een startblok op de juiste startlijn krijgt om wél 200m en geen 185m af te leggen. Over de concurrentie voor de Amerikaanse wereldkampioen is nog weinig geweten. Op de hoge horden moet Europees kampioen Pascal Martinot-Lagarde dé man worden. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de 110m horden rond de Franse chouchou uitgebouwd.

Noah Lyles – Foto: Golazo

Aangezien het middenterrein in Monaco voor organisatorische redenen gebruikt wordt in coronatijden staan er geen werpnummers op de planning. Toch pakt de meeting alvast uit met drie topnamen in de kampnummers. Yulimar Rojas verbeterde afgelopen winter het WR in zaal en wil ongetwijfeld ook outdoor de beste hinkstapspringster aller tijden worden. Armand ‘Mondo’ Duplantis heeft een gelijkaardige doelstelling voor ogen met de polsstok. Het Zweedse fenomeen is voorlopig op zoek naar zijn eerste sprong over zes meter van 2020 in openlucht. In het hoogspringen komt Katarina Johnson-Thompson haar benen opwarmen met het oog op de driekamp tegen Nafi Thiam op de AG Memorial Van Damme.

In Monaco ligt bovendien een nagelnieuwe piste te wachten op de grote kanonnen.

https://twitter.com/monaco__info/status/1281252705785217026?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Eprofile%3AMeetingHerculis%7Ctwcon%5Etimelinechrome&ref_url=https%3A%2F%2Fmonaco.diamondleague.com%2Fprogramme-resultats-monaco%2F