Kevin, Jonathan en Dylan Borlée stonden afgelopen maandag de pers te woord in Louvain-la-Leuve. De meest opvallende gast op de persconferentie, gevolgd door een open training in de indoorhal, was echter geen Borlée, maar Guy Ontanon. De Fransman neemt komende zomer tijdelijk het roer over van Jacques Borlée en gaat de drie broers begeleiden aangezien het trio de baanronde even links laat liggen.

Guy Ontanon, de Franse trainer die de komende maanden de broers KevinJonathan en Dylan Borlée zal begeleiden, trok maandag voor het eerst naar ons land om in levende lijve een training van zijn atleten te begeleiden. Het trio reageert erg positief op de vernieuwde aanpak op aangeven van hun vader Jacques. De Borlée zijn alvast benieuwd naar wat de nieuwe trainingsmethodes kunnen opleveren met het oog op de 100m, maar vooral 200m.

Kevin Borlée: “Heb mogelijkheden op sneller te gaan”

“Ik denk dat in heel onze carrière met papa hebben we geprobeerd om ons telkens heruit te vinden en nieuwe stimulansen te zoeken voor ons lichaam. Dit seizoen hebben we al veel nieuwe zaken ingevoerd tijdens trainingen, maar toen papa met het idee kwam om Guy te contacteren, hebben we snel toegezegd. We weten dat deze samenwerking een nog grotere vernieuwing kan betekenen. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten van de andere aanpak op ons lichaam. We kennen onszelf ondertussen erg goed. Nu is het echt een andere manier van werken. Dat voelen we ook meteen na de trainingen. Het motiveert enorm”, aldus Kevin.

Kevin Borlée Foto: Golazo

“Persoonlijke records zijn een doel, maar het wordt afwachten wat het zal geven met de nieuwe trainingsaanpak. Ik ga me echter wel voor de volle 100% geven. Op 100m zou het niet al te moeilijk moeten zijn. Mijn laatste wedstrijd op die afstand dateert van 2017 en was eerder los uit de pols. Kijk ik verder, dan moet ik al terugkeren naar de juniorencategorie in 2007. Dat zou dus geen probleem mogen vormen, maar je weet maar nooit. Op 200m heb ik de mogelijkheden om sneller te gaan. Al heb ik nog nooit een reeks wedstrijden op de halve baanronde afgewerkt”, voegt de vice-Europese kampioen op de baanronde toe.

Jonathan Borlée: “Zal ons helpen met oog op de Spelen”

“Het doet ergens wel deugd om wat verandering te hebben (lacht; red.). Papa blijft echter wel actief om ons te observeren en te leiden waar nodig. De nieuwe aanpak zal ons ongetwijfeld helpen met het oog op de Spelen van volgend jaar. Het valt niet echt te vergelijken met de samenwerking met Ken Harden in het verleden (Borlée won in 2009 de 400m op de beruchte NCAA-kampioenschappen; red.). Toen werkten we op onze klassieke manier. Nu volgen we effectief de plannen van Guy. Na een trainingsweek maken we dan een evaluatie om te zien hoe alles verlopen is”, vertelt Jonathan.

Dylan Borlée: “Doel nodig om motivatie terug te vinden”

Dylan Borlée – Foto: Jimmy Cailly

“Het hoofddoel is natuurlijk om onze records scherper te snellen. Ik mik vooral op de 200m, aangezien daar nog marge is. De 100m ligt in mijn ogen te ver van de baanronde om er puur een doel van te maken. Ik loop eigenlijk te weinig 200m-wedstrijden, slechts één à twee per zomer. Ik weet dat een goede basissnelheid heb, maar die niet voldoende kan omzetten in ene wedstrijd. Daarom ben ik benieuwd naar wat Guy me kan bijbrengen om bijvoorbeeld een goede bocht te lopen. Ik weet niet hoe mijn lichaam zal reageren op de trainingen”, verduidelijkt Dylan.

“Op de 400m zou het erg moeilijk worden om komende zomer toptijden neer te zetten. We werken al jaren op die afstand en het zijn bijzondere zware trainingen. Met mijn 28 lentes ben ik nog relatief jong in vergelijking met Kevin en Jonathan. Met die overstap naar die korte afstanden voel ik een bepaald enthousiasme, aangezien het ongewoon voor ons is. Je hebt een doel nodig om je motivatie terug te vinden en dat heb ik ondanks het bijzondere jaar zeker te pakken”, besluit hij.